Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets företagare i Åre finns i Hallen

/
  • Företagarparet Karl och Pia-Lena Engblom fick ta emot priset som Årets företagare i Åre kommun 2009 från näringslivsikonen Jan Carlzon. Tidigare vd i Vingresor och SAS och som i dag är ordförande för Företagarna i Sverige.

Närmare 400 personer kom till Holiday Club i Åre när den traditionella Åredagen slogs ihop till en gemensam företagardag för hela länet.

Annons

Det blev företagarna Karl och Pia-Lena Engblom, Hallen, som fick ta emot priset som Årets Företagare i Åre kommun 2009. De driver företagen Hallens El och Bygg och Järpens El och Bygg. I dag har de 17-19 anställda och en omsättning på 45 miljoner kronor.

– Det är nästan berusande roligt att vara företagare, och stundtals är det lätt att nästan arbeta ihjäl sig. Men vi får inte glömma att berätta för ungdomen hur roligt det är att skapa ett företag, sa Karl Engblom i sitt tacktal.

– Min personal är oerhört stolta över det här priset. Det här är inte bara två personers verk, utan det är många hängivna personers arbete som ligger bakom framgången.

Företaget startade som en ren elfirma i Hallen 1985, men gled sedan över till bygg och färg, och 1991 stod den nya affärslokalen klar. Expansionen fortsatte med att Samhalls lokaler i Järpen köptes in år 2000, och året där på öppnades en ny butik även där.

Den lågkonjunktur som i dag råder ser Karl Engblom som betydligt lindrigare än den 1991.

– Då var det riktigt neråt och den krisen slog hårt mot alla. I dag känns krisen mer som en mindre svacka jämfört med 1991. Vi har i vinter inte behövt säga upp någon personal. Istället så har vi försökt gasa på och mer aktivt söka upp våra kunder. Våra bästa kunder är småföretagen med en till två anställda, de så kallade pick-up kunderna som själv hämtar varorna, säger Karl Engblom.

Företagardagens stora dragplåster var förre SAS-chefen och näringslivsikonen Jan Carlzon, som i dag är ordförande i riksstyrelsen för Företagarna. Jan Carl zon, som en gång i tiden även var vd för Vingresor, fick internationell ryktbarhet med sin ledarskapsbok ”Riv pyramiderna”.

I Åre invigningstalade han över ämnet ”från Jante till Hjälte”, och han fick många applåder från publiken. Jan Carlzon framhöll bland annat Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström, som ett bra exempel på en politiker som förstått att driva kommunen som ett företag, och där alla drar åt samma håll.

– Jan Carlzon höll ett lysande föredrag om industri och om att göra affärer, något som vi är dåliga på här jämfört med USA, sa Lars Mämpel, från Åre Agrikonsult som var helt inställd på att skaffa Carlzons bok efter föredraget.

Mer läsning

Annons