Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för Skistar: Kabinbanan stängd i flera veckor

/

Ett allvarligt fel i kabinbanan tvingade Skistar att evakuera flera personer från hög höjd. Det var andra gången i kabinbanans historia som evakuering gjordes.

Allt gick bra men en lina måste bytas ut och det kan ta flera veckor innan kabinbanan kan vara i trafik igen.

Annons

Den tredje januari blåste det kraftigt på Åreskutan och Skistar stängde därför kabinbanan för skidåkare. När Skistars personal skulle ta sig ner från berget med kabinbanan inträffade ett allvarligt fel och nödbromsen automatiskt ut.

Sammanlagt fyra personer befann sig i kabinen när banan stannade vid lunchtid. Skistar tvingades evakuera dem.

– Det var ganska högt, vid stolpe två och tre, berättar Anders Aspholm som är drift- och säkerhetschef.

Trots stark vind och den höga höjden gick evakueringen bra. De inblandade har pratat med Aspholm efter händelsen och ingen tycks ha mått dåligt över det inträffade.

– Vi har evakuerat kabinbanan en gång tidigare. Jag tror att det var 1988 eller 1989, så det hör inte till vanligheterna.

Efter en noggrann undersökning har Skistar fått en uppfattning om vad som gick fel.

– Vi har skador på linan, vändhjulet och axeln. Det krävs omfattande arbete för att laga det.

En ny lina är beställd men hur länge det tar innan den kan levereras till Åre är osäkert. Därefter ska arbetet med att ersätta den gamla göras.

Enligt Anders Aspholm hade is lagt sig på vändhjulet vilket gjorde att linan spårade ur. Nedisning är ett ständigt problem. Men säkerheten är ständigt i fokus och skidgästerna ska inte vara rädda för att åka kabinbanan.

– Det är inte så att den kan skena iväg. Den låser sig själv, det finns en nödbroms, förklarar Anders Aspholm.

Att hålla kabinbanan stängd under den strängaste delen av vintern för att undvika nedisning är inget alternativ eftersom Skistar vill kunna erbjuda så bra skidåkning som möjligt. Nedisning sker hela tiden men vi har goda säkerhetsmarginaler, menar Aspholm.

Avstängningen av kabinbanan begränsar inte skidåkarnas möjligheter att ta sig till Åreskutan.

– Det är ju inte så att hela Åre stannar för att kabinbanan inte går. Alla liftar i Tväråvalvet går. Gondolen och VM 8:an går ju också. Vi har öppnat liftarna i Tväråvalvet rekordtidigt.

Mer läsning

Annons