Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergbanan rullar 100 år efter premiärturen

/
  • I fjol sommar invigde landshövding Britt Bohlin Åre  bergbana som byggnadsminne.arkivbildEfter år av diskussioner hade ägaren Skistar, Åre kommun och länsstyrelsen enats kring Åre bergbana som både byggnadsminne och fungerande transportbana i Åres liftsystem. arkivbild

I dag är det exakt 100 år sedan Åre bergbana gjorde sin premiärtur. Och det firar ägaren Skistar med gratisturer med bergbanan hela lördagen.

Annons

– Det här uppmärksammar vi med att bjuda på turen med bergbanan. Hotell Fjällgården kommer att bjuda på kaffe, säger Anna Wersén, vid Skistar, Åre.

Under eftermiddagen följer också en historieberättare, i tidstypiska kläder, med bergbanan för att berätta hur det gick till när det begav sig.

Men det är först nästa år som Åre bergbana firar sin stora 100-årsdag. 7 mars 1910 invigdes bergbanan officiellt och det ska Skistar, som är bergbanans nuvarande ägare, uppmärksamma under kommande vinter.

I fjol förklarade s Åre bergbana som byggnadsminne, detta efter flera års diskussioner mellan länsstyrelsen, Skistar och Åre kommun.

Förutom själva banan med dess två stationsbyggnader, skyddades då också parken och den så kallade Grottan i stråket mellan torget och den gamla järnvägsstationen.

Bergbanan i Åre var det mest påtagliga resultatet av det så kallade Åreprojektet i början av 1900-talet. Och också starten för Åre mot en modern turistort.

Bergbanan byggdes i en tid då av framstegsoptimism spirade och nya ideal om ett stärkande friluftsliv i fjällvärlden var under uppseglande.

Mer läsning

Annons