Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten spricker – nu väntar tuffa tider i Åre

Tuffa tider väntas i Åre kommun. Antalet invånare i Åre kommun har sjunkit drastiskt i år.
Samtidigt aviseras sjunkande skatteintäkter. Nu måste politikerna vända på varje krona.

Annons

Åre kommuns beräkningar stämmer inte. Budgeten kommer inte att hålla i år och inte heller nästa år om ingenting görs. Problemen hopar sig:

Skatte- och bidragsprognoserna visar att Åre kommun får mindre pengar än man räknat med. Skatte- och bidragsintäkterna för 2010 beräknas minska med 28 miljoner kronor. För 2011 beräknas skatteintäkterna minska med 40 miljoner kronor. Visserligen hade kommunen räknat med mindre skatteintäkter men inte alls i den här storleksklassen.

I år har invånarantalet sjunkit med 90 personer. Det här anser kommunchefen som oroväckande eftersom man inte sett en sådan nedgång på flera år. Åre kommun har räknat med 50 fler invånare i år. Nya invånare betyder mer pengar. Kommunen brukar räkna med att 25 nyinflyttade ger cirka en miljon kronor i skatteintäkter.

De nya prognoserna betyder att Åre kommun inte klarar en ekonomi i balans för 2009 om inte svångremmen dras åt ordentligt. Alla nämnder har därför uppmanats att komma med åtgärdsprogram för hur man kan dra ned kostnaderna med fem samt tio procent.

”Slutsatsen är tydlig. För att klara kommande år måste vi arbeta för att minska våra kostnader avsevärt. Det alternativ som finns för att öka intäkterna är en skattehöjning, men det finns i dag inga förslag på förändringar av den kommunala skattesatsen som 2009 är 22,57 per beskattningsbar hundralapp. Att räkna med en ökad inflyttning mer än vad nuvarande prognos förutspår är inte realistiskt”, skriver kommunchefen i direktiven för utvecklingsplanen.

Nu har Åre kommun sex månader på sig att dra ned på kostnaderna med tio miljoner kronor. Nästa år måste kostnaderna minska med 20 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen ska nästa vecka besluta om ett övergripande åtgärdsprogram för alla verksamheter.

Programmet innehåller bland annat inköps- och övertidsstopp.

Mer läsning

Annons