Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bydalen växer så det knakar

/
  • Stugorna, eller snarare villorna, ligger på drygt 200 kvadratmeter och erbjuder året runt-standard.
  • – Ska vi kunna investera i en sittlift måste vi ha fler långvariga gäster i Bydalen, veckogäster och gäster som bor här och köper säsongskort, säger Joachim Reineke, fastighets- och exploateringsansvarig i Bydalen.
  • Gunnar Sundbaum, en av huvudägarna, är van vid att hålla i olika utvecklingsprojekt. ”Det vill jag göra här också”, säger han.
  • En av huvudägarna, Gunnar Sundbaum, har stora planer för Bydalens skidområde. Dagens 1 500 bäddar ska bli 10 000 om han får bestämma.
  • Fortfarande finns tomter till salu i Bydalen alldeles där trädgränsen övergår till kalfjäll.
  • Redan nu börjar det nya bostadsområdet ta form. Alldeles intill pisten ligger detta nya norskbyggda hus. Flera är på gång. Av 32 tomter återstår bara en handfull att sälja.
  • Stugorna, eller snarare villorna, ligger på drygt 200 kvadratmeter och erbjuder året runt-standard.

I dag finns 1 500 bäddar i Bydal­ens skidområde. Men stora planer är på gång för att det inom bara några år ska bli mångdubbelt fler. Dessutom ska Bydalen nu få ett eget centrum med bland annat ­butiker, restauranger och hotell.

Annons

– Jag är van vid att hålla på med utvecklingsprojekt, och det vill jag göra här också, säger Gunnar Sundbaum, huvudägare vid Bydalens fjällanläggningar.

Och han, tillsammans med de övriga två delägarna, har redan stora planer för dalens framtid. Planernas omfattning imponerar och redan nu kan man se resultat av vad som komma skall.

– Till den här säsongen har vi öppnat ett helt nytt lägenhetshotell med 84 bäddar. Vi måste få hit fler gäster, utan gäster kan vi inte göra de investeringar som vi vill genomföra, säger Sundbaum.

Och för att få gäster måste det finnas flera bäddar. Inom de närmaste åtta till tio åren hoppas han på att dalen som helhet ska ha cirka 8 000 nya bäddar.

– Förhoppningen är att vi inom tio år ska ha totalt 10 000 bäddar här. Bydalen ska fortfarande vara ett litet skidområde jämfört med exempelvis Åre och Sälen, försäkrar han.

Just nu pågår tomtförsäljning i Bydalen. Av 32 tomter är endast sex kvar till salu i ett första område. I ett annat område väntar ytterligare 19 tomter på försäljning, men där är detaljplanen ännu inte inlämnad.

Nya vattenverk, reningsverk och vägar upp till trädgränsen är redan klart för de framtida gästerna.

– Hittills har vi plöjt ner 70 miljoner kronor i samband med nysatsningarna. Härnäst väntar ytterligare ett reningsverk för 10 miljoner kronor, berättar Sundbaum full av förtröstan.

Men nya bäddar är bara en del av den stora satsning som genomförs i Bydalen. Tanken är att Bydalen ska få ett eget centrum, en bykärna nere intill sjön. Fyra arkitektkontor har fått lämna in förslag på torgets utformning. För bara några veckor sedan kom ett förslag som förutom ett nytt hotell med 900 bäddar inrymmer ett torg kring vilket det bland annat ska finnas handelsbod, konditori och ett kapell – allt utformat i gammaldags stil.

För att möjliggöra detta torg ska vägen dras om. Dagens raksträcka genom byn ska ersättas med en ny väg med gångstråk som går i en böj ner mot sjön. Runt denna böj ska det nya torget ligga.

– Vi vill inte ha kvar raksträckan genom Bydalen utan en ny väg som genom svängen ner mot sjön ramar in ett torg som kommer att ge en naturlig bykärna, förklarar Sundbaum.

Ovanför torget ska ett stort skidtorg anläggas varifrån en ny planerad sittlift ska utgå.

– Att allt detta kommer att genomföras är helt klart, frågan är bara när det genomförs. Världsekonomin kan göra att det dröjer, men att det genomförs är helt klart. Allt känns underbart. Jag gillar utveckling, säger Sundbaum, full av förtröstan inför det gigantiska förvandlingsnummer som väntar Bydalen.

Mer läsning

Annons