Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dählieprojektet bantas efter kritik från stugägare

/
  • Efter nästan fem års planerande börjar den femte byn i Ullådalen och Rödkullen ta form. Björn Dählie är övertygad att politiker som varit tveksamma till delar av projektet ändrar uppfattning när de förstår att bebyggelsen ska smälta in i naturen.Foto: Johan Axelsson
  • Enligt Niclas Sjögren Berg har Åre svårt att locka en del målgrupper som är vana att vistas på orter som har de riktigt pistnära boendena. Nu har Åre chansen att få ett område som kan locka många internationella gäster och fritidshusköpare.
  • John Kallström, som sålt mark i Ullådalen, anser att det inte går att säga nej till utveckling. Han tror att Dählieprojektet innebär fler jobb och ökad inflyttning.– Det är inflyttade Årebor som protesterar mot allt, säger han om kritikerna.
  • – Jag tror att det blir ett bakslag mot Åredalen om vi inte genomför det här projektet, säger Karl-Göran Nyström, som är en av markägarna som sålt till Dähliebyn AB.

Kritiken från stugägarna vid Buusta­mon tog skruv.

Dähliebyn AB har gått med på att ta bort de 28 tomter som de störde sig på. Men resten av projektet närmast Ullådalsliften måste genomföras om det ska bli en satsning, menar Björn Dählie.

Annons

Björn Dählie tycker att kritiken mot den planerade exploateringen i Ullådalen och Rödkullen beror på missuppfattningar och feltolkningar.

– Vår poäng är att området redan är exploaterat. Det byggdes en lift och skidnedfarter redan på 1950-talet.

Kritikerna menar att Ullådalen inte ska byggas ut eftersom naturen inte tål mer belastningar. Det håller inte Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar Åre, med om. Han räknar med en marginell ökning av antalet besökare i Ullådalen. En annan missuppfattning är att det blir bebyggelse på kalfjället vilket inte stämmer.

Att Ullådalen är ett kärt fjällområde är Björn Dählie mycket väl medveten om. Därför är det viktigt att fritidshusområde fyra och fem, som ligger mellan Ullådalsliften och Rödkullen, smälter in i miljön. Här ska det bli 128 tomter, 25 tomter har tagits bort för att ge plats åt längdskidspår och skyddande skogsridåer.

– De får inte lov att ha stora fönster som ser ut som skyltfönster, det ska vara låga hus med grästak som inte syns, säger Björn Dählie.

Dähliebyn AB har lyssnat på stugägare vid Buustamon som motsatte sig all ny bebyggelse i närheten av deras hus. Därför har tomtområde ett och två, som innehåll 28 tomter, helt plockats bort.

– På ett sätt förstår vi dem. Man vill inte ha grannar när man har Sveriges bästa tomter, säger Björn Dählie.

Dähliebyn AB är inte redo att minska projektet ännu mer. Årebor och Åre kommuns politiker måste acceptera att område fyra och fem måste förverkligas.

– Vi har en infrastrukturkostnad som är i 100 miljonerkronorsklassen. Det handlar om en rondell vid E 14, nytt vatten och avlopp, ny el och fiber, säger Dählie.

Tomterna längst upp mot Ullådalen blir de mest attraktiva och därmed de dyraste. Får inte de bebyggas riskeras hela projektet.

– Vi vill sälja de här tomterna för att få pengarna, säger Björn Dählie.

Han och Niclas Sjögren Berg påpekar att det nya fritidshusområdet behövs för att Åre ska fortsätta utvecklas. Den nya skidbyn ska locka en kategori som inte hittat till Åre ännu.

– Vi vänder oss till nya målgrupper, det är inte för de rika norrmännen, det är inte för de få. Utan för hela spektrumet av människor. Allt från Zlatan eller någon annan fotbollsspelare som vill bygga på en tomt eller barnfamiljen som vill ha världens bästa ski in- och ski out-läge, berättar Björn Dählie.

Mer läsning

Annons