Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den blir aldrig klar"

/
  • Det tar omkring 1 000 timmar att bygga upp igloon som sedan får smälta ner i Indalsälven. Den nya ägaren av Tännforsens turiststation Niklas Hagelbäck vill satsa på en ännu större igloo.  – Vi kommer att kunna bygga på platån ovanför. Tanken är att utnyttja all plats maximalt.
  • Fotografen och isskulptören Anna Öhlund, Åre, har gjort en relief av Venus Aurora. Anna är passionerat intresserad av snö och is. Men så har hon också arbetat i Jukkasjärvi Ice hotel i flera år. Hon har nyligen gett ut en fotobok om ishotellet i Jukkasjärvi.
  • Utsmyckningen av konserthallen går i kärlekens tecken eftersom igloon ibland får fungera som bröllopssal. – Det är en ny gudinna som heter Venus Aurora von Tännforsen. Det är kärlekens och norrskenets gudinna. förklarar Anna Öhlund.
  • Ett konstverk i snö förgyller konserthallen. I vinter kommer flera artister hit, först ut är Micke Mojo som spelar 26 januari.
  • Årets version av igloon är liksom fjolårets 40 meter lång och flera meter hög. När igloon smälter ner igen på våren hamnar den långt härifrån.– Vi brukar säga att älven fraktar hela igloon till Timrå, säger Niklas Hagelbeck på Tännforsens turiststation.
  • Temperaturen inne i igloon ligger stadigt på fyra minusgrader oavsett utomhustemperaturen. Under kalla vinterdagar kan det därför vara riktigt skönt att gå in i igloon.

Nu öppnar igloon i Tännforsen trots att den inte är riktigt klar.

– Den blir aldrig klar, det finns alltid något att göra. När den börjar smälta brukar vi vara klara, säger Bertil Danielsson medan han med en ogräshacka försiktigt mejslar fram ett vackert mönster på väggarna i entrén.

Annons

Ute dånar Tännforsen magnifika fall men inne i den nybyggda igloon råder en dämpad tystnad. Snön stänger inte bara ute ljudet utan även kylan. Utomhustemperaturen ligger på 25 kalla grader men härinne blir det aldrig kallare än fyra grader.

Niklas Hagelbeck, som tog över verksamheten efter den förre ägaren Bertil Danielsson, har arrangerat en pressvisning av årets iglooupplaga. Han visar runt i den stora skapelsen som vuxit fram här vid vattenfallets fot. Det är ett byggnadsverk som kräver omkring 1 000 timmars byggtid.

Först måste konstsnön produceras så att det går att bygga upp en platå vid strandkanten där det lutar kraftigt ner mot vattnet. När den är på plats kan igloon börja konstrueras. Årets version ser lite annorlunda ut än fjolårets, att bygga i snö ger stora möjligheter.

– Det är fantasin och tiden som sätter gränserna, säger Niklas.

Bertil Danielsson, länets mest erfarna igloobyggare, tycker snön är ett fascinerande byggmaterial. Inget går till spillo, den snö som han mejslar bort från väggarna ska han sedan använda till att bygga bekväma sittplatser i entrén.

I den största salen, som används till konserter, har isskulptören och fotografen Anna Öhlund precis skapat en relief av kärleksgudinnan Venus.

Anna Öhlund har arbetat på Icehotel i Jukkasjärvi i flera vintersäsonger. Hon har precis invigt en stor utställning i ishotellets nya konsthall som hon gjort med ljusdesignern John Pettersson.

– Jag älskar Jukkasjärvi men den här igloon är speciell eftersom vattenfallet finns här, säger hon.

Annons