Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exploatörerna ledsnar på tröga processer i Åre

Björn Dählie ledsnade på att Rödkulleprojekt drog ut på tiden och valde därför att sälja bolaget. Och det finns risk för att fler exploatörer flyr Åre.
– Jag vill påstå att nya exploateringar är väldigt viktiga för utvecklingen. Därför är det viktigt att alla är med och håller det lokomotivet igång, sa Björn Ausmo på Överbygg AB på Åre kommuns möte.

Annons

Överbygg, som samarbetat med Dählie i flera projekt, har byggt 100 fritidshus i Åre och bygger för närvarande hus i bland annat Sadeln i Årebjörnen. Bolaget omsätter mellan 40 och 50 miljoner kronor och har flera anställda i byn samt anlitar i huvudsak lokala underleverantörer.

Medan Daniel Kindberg, Rödkullen Panorama AB, talade sig varm om möjligheterna att utveckla den femte byn i nära samarbete med turistnäring, Årebor och kommunen samt länsstyrelsen målade Björn Ausmo upp en helt annan bild av företagsklimatet i Åre.

Utveckling av turistbyn sker enligt honom med hjälp av fortsatta exploateringar. Det är exploateringar som gör att Åre kan fortsätta växa och frodas.

Men han har under senare år märkt en tendens i byn som gör att exploatörer börjar dra sig bort från Åre för att i stället söka sig till andra områden. Ett exempel är Björn Dählie som enligt Björn Ausmo ledsnade när det tog så lång tid att förverkliga Rödkulleprojektet och därför valde att sälja till Daniel Kindberg och Markus Näslund.

Det finns en tröghet i Åre som gör att tillväxten är på väg att stanna upp. En viktig orsak till detta är att detaljplanearbetet tar lång tid.

– Mitt budskap till Åre är att vi sitter i samma båt, sa han på Åre kommuns informationsmöte på Holiday Club på onsdagskvällen

Kommunen, företagen och de som bor här måste dra åt samma håll. Det gäller att skapa ett fokus på hur framtiden ska se ut, menade han. När nybyggnationer uteblir kan turister och kunder välja andra attraktiva områden.

Annons