Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bondby till turistmetropol

/
  • När Åre arrangerade alpina VM 2007 flyttades dalstationen, som består av en liten gul kur, för att ge plats åt den nya vägtunneln.
  • Det här är en bild på Lundsgårdens pistvakter Karl Samuel Olofsson och Johan-Olov Kallström.
  • Skidåkare i Lundgårsliften 1940. Liften var i bruk i många år tills den monterades ned och såldes till Högdalens liftanläggning.

För 70 år sedan byggdes Sveriges första skidlift vid Lundsgården i Åre. Initiativrike Johan Malmsten såg möjligheterna efter att ha läst en ÖP-artikel om en lift som drog upp både skidor och skidåkare uppför backen. Denna maskin ville han ha och for till Norge och köpte en lift för 10 000 kronor.

Annons

Det var en dag i slutet av 1930-talet som Johan Malmstens syster Berta hittade artikeln i Östersundsposten. Där stod det att en diplomerad ingenjör i Oslo byggt Skandinaviens första skidlinbana som inte enbart drar skidorna uppför backen utan även skidåkaren.

Johan Malmsten började drömma om att slippa bära skidgästernas tunga skidor uppför skidbacken. Utan att tala med sin far åkte han till Oslo för att lära sig om skidlinbanan vid Holmenkollen. När han kom hem till Åre hade han köpt en lift för 10 000 kronor. Byggnationen började hösten 1939. Liften invigdes under trettondagsafton 1940 med pompa och ståt, noga övervakad av några män från länsstyrelsen som ville se om den märkliga manicken verkligen var ett lämpligt transportmedel.

– Johan fick träna landshövdingen så att han inte skulle ramla på invigningsdagen, säger Per Mittjas som är svärson till Johan som gick bort 2002.

Skidlinbanan ledde inte till en skidboom just då eftersom andra världskriget bröt ut, berättar Per Mittjas. Men liften kom väl till användning och lockade skidgäster till Lundsgårdens pensionat under många år i skidortens ungdom. Träbyglarna och liften monterades ned på 1960-talet och såldes till Högdalens skidanläggning.

Åre by- och turistförening, där Per Mittjas är medlem, höll i 70-årsjubileet av liften på trettondagen. Men firandet av Åres förvandling från bondby till turistmetropol slutar inte med det. Under hela året ska Åres turismhistoria fortsätta firas. Bergbanan firar ju 100 år och det ska uppmärksammas på många olika sätt. Åre by- och turistförening, Åreföretagarna, Skistar och andra aktörer har arbetat fram ett program där allt från kungabesök till ett jättelikt tårtkalas ingår.

Annons