Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger upp kampen om en gondol till Rödkullen

Det blir ingen gondol från E 14 till Rödkullen. Skistar

är inte redo att slåss mot Trafikverket.

– Det lär inte bli mindre motstånd för en gondol till Rödkullen, konstaterar en luttrad Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Ski­star Åre.

Annons

I april i år stod det klart att Skistar övergivit sina planer på att bygga en gondol från E 14 i Vik till Årebjörnen. Skistar ville göra det enklare för skidåkarna att snabbt ta sig in i skidsystemet via Björnen.

Men långt innan projektet kunde ritas in i en ny detaljplan övergavs det av Skistar Åre. Trafikverket var nämligen inte alls pigga på idén, en ny anslutning till Årebjörnen skulle inte bli bra ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Nu står det klart att Skistar även övergett planerna på att dra en ny gondolbana från E 14 upp till Rödkullen.

Björn Reutersvärd, planarkitekt på Åre kommun, berättar att Skistar konstaterat att skidbackarna skulle bli för branta ner mot E 14 och att de inte alls skulle bli bra. Men det finns även ett annat skäl till att gondolplanerna skrinläggs i Rödkullen. Trafikverkets negativa inställning till Vikprojektet påverkar Skistars lust att försöka få till en gondolbana från E 14 till Rödkullen.

– Efter det motståndet som vi fick i Vik så låter vi det vara, säger Niclas Sjögren Berg som är destinationschef för Skistar Åre.

Skistar tittar nu på andra sätt för att förbättra liftkapaciteten i Rödkullen där stora exploateringar väntas. Området ska ju, om exploatörerna får som de vill, få flera tusen nya turistbäddar. Skistar tittar på möjligheten att ersätta gamla liftar med nya.

– Vi pratar om fyrstolsliftar och sexstolsliftar. Men vi har inte övergivit planerna på en gondol i området, det finns med i diskussionerna.

Mer läsning

Annons