Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girls day out – en dag för tjejer på Skutan

/
  • Samling hos Åreguiderna tidigt på lördagen, Rebecka Eriksson prickar av deltagarna i Girls day out.
  • Under dagen var det totalt ett 30-tal tjejer ute och åkte skidor och bräda.
  • – Det var riktigt kul att åka i Tottskogen, säger Sandra Jönsson från Östersund.
  • Rebecka Eriksson håller en kort genomgång i hur man söker med en tranciever.

För att inspirera andra och sig själva. För att många tjejer som utövar sporter i bergen, samtidigt är dåliga att ta och få plats.

Det är bakgrunden till Inspire us.

Annons

Förra helgen arrangerade de Girls day out i Åre, en dag på Skutan tillsammans. Ett 30-tal skid- och brädåkare samlade för att åka både park och offpist.

– Tjejer är mycket grymmare tillsammans, vi åker bättre och vågar mer, säger Anna Karlström som är en av grundarna till bloggen Inspire us.

Tillsammans med Caroline Strömberg och Rebecka Ericksson har hon skapat bloggen. De räknas som några av Sveriges bästa fri-åkare inom sina discipliner. Men det här projektet handlar inte om prestationer, mer om att våga och erövra mark på en arena av livsstilssporter som ofta domineras av män, oavsett om det gäller filmer eller sponsoravtal.

– Det är helt prestigelöst, man ska kunna gå in på sidan för att hitta peppet, från åkare på alla nivåer. När man ser vad killar gör, kan det vara svårt att känna att man kan göra samma grej. När man ser andra tjejer åka så är det lättare att känna att "det där vill jag också göra", det är lättare att mäta sig med tjejer, säger Anna Karlström.

På den kollektiva bloggen visas filmer, bilder och skidrapporter från hela världen, av tjejer i varierande åldrar och nivåer.

– Det är ett ställe för tjejer att synas och få upp ögonen för vad andra gör och tycker om och bli inspirerade av det. Det är lätt att bidra till bloggen, det finns ett färdigt formulär att fylla i, säger Anna Karlström.

Att vintern snart börjar gå mot sitt slut är ingenting som stoppar Inspire us.

– Sidan finns året runt. Man kan säga att det handlar om extrem livsstilssport, downhill cykling, vågsurfing, klättring ... Vi startade under vintern för att det är främst vintersporter vi själva håller på med, men vi kommer köra vidare året runt, säger Anna Karlström.

Nöjda snowboardåkare pustar ut. Anna Vister (närmast kameran) är snowboard-åkare och även en av sponsorerna till eventet.

Mer läsning

Annons