Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gondolliften kan vara klar 2012

Skistar drar i gång gondolprojektet i Björnänge. Förhoppningen är att gondolen kan vara färdig för påstigning redan nästa jul.

Annons

Västra Björnen ska bli det stora nya fritidshusområdet i Åredalen. Nya liftar och nya backar färdigställdes till förra vintersäsongen. Skistar har fler planer för området.

– Visionen är att bygga en gondollift, säger destinationschefen Niclas Sjögren-Berg.

Nu har Skistar Åre lämnat in en förfrågan om att få ändra detaljplanen så att den medger ett gondolbygge.

Dalstationen byggs på ovansidan av E14 i Björnänge upp till Björnen. Det ska finnas plats för en parkering för 200 bilar och en dalstation samt garage för Skistar. Skistar skriver att trafiken i Åre minskar om skidåkarna väljer att kliva på gondolen i Björnänge i stället för att ta sig in till byn.

Det räcker inte med en detaljplaneändring för att projektet ska ros i land. Det behövs även markavtal mellan Skistar och de berörda markägarna som är sex, sju stycken till antalet.

Hälften av dem är med i Västra Björnen-projektet och torde vara intresserade av att avtalsfrågan blir klar, menar Sjögren-Berg.

Om bolaget bygger en skidnedfart till gondolens dalstation måste ännu fler avtal träffas, då berörs många fler markägare.

Utöver detaljplaneändringen och markavtalet krävs ett beslut av Skistar AB att bygga gondol eller sexstolslift.

Det som kan tala emot en gondolbana enligt destinationschefen är att den är dubbelt så dyr att bygga än en sittlift.

Niclas Sjögren-Berg säger att det inte finns en tidsplan men det vore önskvärt att en gondol kan börja byggas redan nästa sommar och färdig för användning till julen 2012.

Annons