Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos Anders och Cino i Åre

/
  • Lisa Bengtssons tavlor köpte Cino till familjen i julklapp.– Tavlorna är kul, Konrad har tre i sitt rum också, säger Cino.
  • – Det här är den största stenskivan som Granit och Form har gjort, den vägde 400 kilo och det behövdes åtta man och en skylift för att den skulle komma på plats, berättar Anders.
  • 280 kvadratmeter är huset i Åre med fantastisk utsikt. – Jag ser fram emot att fixa med trädgården men det här är zon 7, vad växer egentligen här, undrar Cino.
  • – Jag älskar mitt hus och det här är vårt första riktiga hem, säger Cino.
  • – Vi har i stort sett samma smak, det kan mer vara placeringen av sakerna som vi tycker lite olika om, säger Cino.
  • Riktigt kaffe.
  • Anders och Cino har renoverat hela ovanvåningen medan nedervåningen är kvar.  – Ett hus ska väl aldrig vara färdigt, säger Cino.
  • – Fåtöljerna följde med i husköpet, berättar Anders.
  • – Det är härligt med Konrad som lämnar lite strumpor och leksaker som också är en del av vårt hem, det är så det ska vara, säger Cino.

En del av Toscana har flyttat till Åre.

Det var just köket i huset i Åre som talade till Cino och Anders och nu ska det fyllas med jämtländska råvaror, pasta och människor.

Annons

Jag känner mig så välkommen. Som att just denna stol jag sitter på, vid det gigantiska köksbordet i Åre, är gjord för mig. Det är här jag ska sitta. Anders Strand ställer ner en cappucino på matbordet. Det ser ut som det brukar göra på café, den där fina formen likt ett löv, som man själv aldrig får till. Cino Grahn avslutar ett telefonsamtal och slår sig ner. Vi sitter i deras hus i Åre och man kan undra vad Cino från Skara och Anders från Nacka gör här? Jo, de söker middagsgäster.

Men först går vi tillbaka i tiden några år, då de bodde i lägenhet i Stockholm och väntade barn. Sonen Konrad föddes och familjen fick erbjudandet om att driva fyrarumshotellet Ankhura i södra Toscana. De tog chansen och flyttade till Italien.

– Det var en liten by, vi var nio personer inklusive oss. Hotellet låg precis vid ett tryffelreservat så tryffeljakt var något som gästerna fick prova, berättar Cino.

I två år arbetade de i Italien, Anders lagade maten och Cino tvättade och städade. Under högsäsongen maj–juli var de lediga noll dagar. Ett berikande, men hårt arbete, som till slut gjorde att de valde att flytta tillbaka till Sverige. Och då ville de bo någonstans där det fanns ett matintresse, och ett liv nära aktivitet och natur, mest för deras son Konrads skull.

Det blev ett hus i Åre.

– Det var köket som talade till oss, säger Cino.

I dag är det smakfullt renoverat.

– Vi har tagit bort bastukänslan genom att måla panelen vit, säger Anders.

Högt i tak och stora ytor gjorde att det var mycket eko i huset. Men de har löst detta genom mattor på golvet och stora tavlor på väggarna fyllda med isolering.

– De är ljuddämpande och det fungerar faktiskt, säger Anders.

Huset är byggt 1992 och de har bott här sedan i december.

– Det här är vårt första riktiga hem, säger Cino.

På hotellet i Toscana satt de alltid och åt middag tillsammans med gästerna.

– Det var som att de kom hem till oss, och alla gillade det. Vi saknar livet kring matbordet, säger Anders.

– Att sitta och prata med ett israeliskt nygift par tillsammans med ett äldre par från New York eller att prata med en grekisk mamma hur det är att vara mamma i Grekland saknar jag, säger Cino.

Tanken är nu att bjuda in matintresserade gäster till deras kök i Åre. En matlagningskurs i klassisk italiensk mat.

– Hit ska människor i alla åldrar kunna komma för att lära sig mer om det italienska köket. Allt från pastakurser för hela famijen, till att lära sig mer om exklusiva tryffelmenyer. Det ska finnas något för alla, säger Anders.

Tryffeln, vin och organisk olivolja importeras från Italien och de ska blandas med jämtländska råvaror såsom ricotta, ägg, ost och smör. Det ska vara småskaligt och personligt.

– Vi vill ha det så där varmt och innerligt som vi hade i Italien. Det var ett fint kapitel i vårt liv, säger Cino.

Nu vänder familjen blad och hoppas på nya gäster kring matbordet.

susanne.kvarnlof@op.se

Annons