Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näldens fyror chockade i schack

/

På första plats kom en skola i Stockholms innerstad där alla elever lär sig på engelska. Andraplatsen knep Näldens skola.

Annons

En av bilderna som Näldens skola har skickat till ÖP från deras äventyr i Stockholm visar ett hav av uppställda långbord och djupt koncentrerade fjärdeklassare som sitter mitt emot varandra på långa rader och avgör schackduell efter schackduell.

Schackfyran kallas tävlingen som är öppen för alla fjärdeklassare som ställer upp med hela sina klasser.

Till riksfinalen hade 69 klasser kvalificerat sig. Från Jämtlands län både Näldens skola i Krokoms kommun och Sonfjällsskolan i Härjedalens kommun.

Också Bodums skola från Rossön fick åka för att representera Ångermanland.

Sammanlagt spelades mer än 4.000 schackpartier under de fem timmar som tävlingen pågick och till slut skiljde 29 poäng mellan de två främsta lagen. 1.532 spelare deltog i finalen.

Vilka var då de två främsta? Jo, Engelska skolan Norr på Norrmalm i Stockholm som är en friskola där all undervisning sker på engelska. Och så Näldens skola som alltså kom tvåa.

Men också Sonfjällets och Bodums fyror kunde åka hem nöjda efter sin helg i Stockholm. Sonfjället kom på 33:a plats och Bodum på 55:e. Bodums skola var så få så de hade lånat in både treor och tvåor för att fylla sina platser.

Mer läsning

Annons