Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig mjölk lanseras i Åre

/
  • Sveriges första mjölkautomat installeras i Station Åre. Men försäljning av färsk, obehandlad mjölk är förbjuden i Sverige och myndigheterna förväntas att omedelbart stoppa försäljningen. Här ser vi Fredrik Forsberg och Petr Cihak.
  • Det är en fråga om överlevnad,  menar Jörgen Andersson. Mjölkbönder i Åre kommun borde få sälja mjölk direkt till kunderna utan att behöva gå via mejerierna. Turisterna i Åre skulle därmed få chansen att köpa färsk, obehandlad mjölk från den lokala bonden istället för anonym mjölk i tetraförpackning.
  • Petr Cihak, Milk Automation SRO, installerar automaten. Maskinen ser till att inga bakterier släpps in i mjölken, allt sköljs igenom noggrant och endast dagsgammal mjölk ska säljas.
  • Åreborna Janne Gren och Ulf Olsson skulle gärna vilja köpa opastöriserad mjölk. De drack det som barn och det är den bästa mjölken. Janne tycker det är synd att myndigheterna inte tillåter obehandlad mjölk. – Det här skulle gynna bönderna häruppe, menar han.

På lördag lanseras den olagliga Åremjölken. Mjölken kostar 20 kronor litern och kan köpas i Sveriges första mjölkautomat.

- Vi hoppas att vi i alla fall hinner sälja en flaska innan vi stoppas, säger Jörgen Andersson.

Annons

I Sverige är det bara tillåtet med direktförsäljning av opastöriserad mjölk på bondgården. Livsmedelsverket anser att det finns stor risk att opastöriserad mjölk kan sprida olika bakteriesjukdomar.

Men Åre Mjölkgård och Fjällbete anser att den obehandlade mjölken är nyttigare och bättre. Både för miljön och för människan.

Genom att sälja fjällmjölk direkt till kunden får bönderna i Åre större chans att överleva.

– Man kan rädda det fjällnära jordbruket, säger Andersson.

På lördag ska försäljningen av mjölk från automaten, som finns utanför ICA Åre, starta. Jörgen Andersson räknar dock inte med någon stor försäljningssuccé. Initiativet kommer nämligen omedelbart att stoppas av miljökontoret i Åre kommun.

Åre Mjölkgård har haft nära diskussioner med miljökontoret och vet att chansen att få sälja Åremjölken är obefintlig. Men de ska ändå genomföra aktionen eftersom de ser det som en symbolfråga för jordbrukets framtid

– Man kan kalla det en demonstration, säger Jörgen Andersson.

Jörgen Andersson tycker att konsumenter som vill köpa obehandlad färsk mjölk som kommer direkt från den lokala mjölkgården borde få göra det utan att myndigheterna lägger sig i det. Många länder i Europa tillåter försäljning av opastöriserad mjölk.

– Vi vill att folk ska förstå att de borde få välja vilken mjölk de vill köpa, menar Jörgen Andersson på Åre Mjölkgård i Såå.

Annons