Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östermalmsladyns Åreprojekt slutade med 3 års fängelse

/

43-åriga Tone Oppenstam har dömts till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år för grovt bokföringsbrott, urkundsförfalskning samt grovt skattebrott av Stockholms tingsrätt.

Annons

Efter att Tone Oppenstam lyxrenoverat gamla Grand Hotell, Åre till Bostadsrättföreningen Grand Residence Åre åtalades hon för avancerat momsbedrägeri. I domen står att hon gjort sig skyldig till grovt skattebrott genom att med oriktiga uppgifter ha tillskansat sig ingående mervärdesskatt med drygt sju miljoner kronor.

Åklagaren har hävdat att verksamheten hela tiden haft som mål att renovera och sälja bostadsrätter men att den av ekonomiska skäl förpackats som en hotellrörelse, främst för att få göra stora momsavdrag. Renoveringskostnaden uppgick till 31 miljoner kronor och momsavdragen på totalt 7,8 miljoner kronor

Själv hävdar Tone Oppenstam att hon utsatts för en häxjakt och att de bara frågat skatteverket om vilka regler som gäller.

– Det här kom som en fullständig chock, men nu läser vi igenom domen och så kommer den att överklagas, för den fullständigt felaktig, både att det står kvar tre åtalspunkter och påföljdsberäkningen, säger Tone Oppenstam till Expressen.se

Tone Oppenstam som bland annat är känd från "Ladies på Östermalm" i TV4 anser satt hon har gjort allt som stått i hennes makt för att se till att bokföringsskyldigheten fullgjorts i bolagen QAAB, Grand Residence Åre och Essemex. Skatteverket menar att flera affärer som Oppenstams bolag påstår sig ha gjort är rena efterhandskonstruktioner, grundade på falska handlingar.

Annons