Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten drar ner i Storlien i sommar

Åres kommunledning har bestämt att räddningstjänsten i Storlien ska göras om till brandvärn även i sommar.
Det ska inte finnas någon beredskap.

Annons

Brandmännen säger nej men kommunen säger att besparingskraven kan göra att Storlien bara får ett brandvärn under hela nästa år.

Neddragningarna inom länets räddningstjänster oroar länsstyrelsen som har tillsynsansvar över den kommunala räddningstjänsten.

I sin årsredovisning till regeringen skriver länsstyrelsen att länets kommuner inte till fullo uppfyller de krav som lagen om skydd mot olyckor ställer. Dessutom gör flera av kommunerna inte tillräckligt när det gäller brandförebyggande verksamhet.

– Kommunerna säger också att det många gånger är svårt att rekrytera personal. Detta och kommunernas svaga ekonomier inger oro inför framtiden, skriver länsstyrelsen.

– Den enskilde har rätt till skydd och säkerhet så vi måste tänka över vilka resurser samhället har. Exempelvis finns ju många sjukvårdsutbildade som hemtjänstpersonal, distriktssköterskor, sjukgymnaster och många andra ofta ute på våra vägar, säger Staffan Edler vars tanke är att SOS skulle kunna ha koll på var den personalen befinner sig.

– Händer det sedan en trafikolycka skulle de kunna kallas dit för att hjälpa till i väntan på räddningstjänst och ambulans. De har utbildning och talar samma språk som den vårdpersonal de får kontakt med, säger Staffan Edler.

– Så är det inte alls. Vi har begärt att kommunen ska utreda vad det här innebär i praktiken, säger Staffan Edler.

Mer läsning

Annons