Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar vill bygga två nya liftar till Årebjörnen

/

Skistar Åre vill bygga två ­liftar som ska förbinda Fjällgården och Årebjörnen via Sadeln. Enligt bygglovsansökningen ska en sexstolslift byggas i Årebjörnen medan Fjällgården får en fyrstols­lift.

– Vi vill bygga så snart som möjligt, planen är att det ska vara klart till säsongen 2013-2014, säger Skistar Åres destinationschef.

Annons

Det handlar om en liftutbyggnad som kan gå loss på uppemot 150 miljoner kronor. Projektet innebär en fortsatt utbyggnad av Skistar Åres senaste satsning i Västra Björnen. Liftbolaget har redan satsat på ny lift och nya nedfarter. Nästa steg i Västra Björnenprojketet skulle bli en gondol från E14 upp till Sadeln. Men Trafikverket och markägare protesterade och därför vill Skista Åre istället satsa på en expresslift med dalstationen vid Högåsliften och bergstationen på Sadelplatån.

Den andra liftsatsningen är en ny fyrstolslift från den nedlagda curlingbanan vid Fjällgården. Liften ska landa norr om Getvalen vid Sadeln.

Flaskhalsen mellan centrala Åre och Björnen ska försvinna med satsningen. Skidåkarna ska dessutom lockas att stanna kvar i Björnenområdet. Tanken är att pisterna ska erbjuda flacka och breda nedfarter. Nedfarten mot Fjällgården ska planas ut så att den inte är lika brant som idag.

Enligt Niclas Sjögren-Berg, destinationschef på Skistar Åre, ger det här bra skidåkning i lågzon. När liftarna i högzon är stängda på grund av hård vind behövs fler alternativ.

Skistar AB:s styrelse har inte tagit något beslut om liftbyggnationerna. Styrelsen har inte ens tillfrågats ännu, förklarar Niclas Sjögren-Berg.

– Innan vi begär beslut av styrelsen ska allt vara klart med bygglov och med markägare.

Eftersom den nya liften vid Fjällgården byggs i ett erosionskänsligt område kan det ta tid att få tillstånd för projektet. Planen är att de nya liftarna stå färdiga för påstigning redan nästa vinter. Men Niclas Sjögren-Berg är inte bergsäker på att det verkligen blir så.

– När vi kan komma igång är svårt att säga. Det beror på om vi får en radda av överklaganden och det begärs in mer undersökningar.

Annons