Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av tre nya liftar invigda

/
  • Niklas Sjögren-Berg, destinationschef för Skistar i Åre höll i invigningstalet uppe vid Fjällgården varifrån den nya Fjällgårdsexpressen startar.
  • Martin Leitner från liftbolaget och handelsminister Ewa Björling fick äran att klippa bandet till nya liften, den så kallade Fjällgårdsexpressen.
  • Nalle Hansson, tävlings- och arenaansvarig, berättade att tankarna om de i helgen invigda liftarna fanns med i planeringen redan 2001.

Det var ett ymnigt och efterlängtat snöfall som inramade invigningen av nya Fjällgårdsexpressen i Åre på lördagen.

Annons

Den nya liften från Fjällgården tillsammans med Sadelexpressen och nya Tegeliften har tillsammans kostat 125 miljoner kronor. Och det handlar om liftar som funnits med i planeringen sen långt tillbaka.

– Fjällgårdsexpressen fanns med i projekteringen redan 2001, säger Anders Aspholm, säkerhets- och driftschef för Skistar i Åre.

– Men bättre sent än aldrig, tillägger Nalle Hansson, tävlings- och arenaansvarig, som står alldels intill i samband med invigningen.

I helgen invigdes dels Fjällgårdsexpressen, men även Sadelexpressen. Den tredje nya liften, Tegeliften i Duved kommer att invigas först nästa vecka.

– De här liftarna kommer att förändra flödet av skidåkare i hela Åre. Både tack vare snabbhet och ny sträckning av liftarna, men även därför att vi nu har utökat den skidbara ytan med 130 000 kvadratmeter, i runda slängar 27 fullstora fotbollsplaner, säger Niklas Sjögren-Berg, destinationschef för Skistar i Åre.

Nya Sadelexpressen kommer att ersätta gamla Sadelliften, i övrigt kommer tidigare liftar att finnas kvar.

Bokningar av fjällresorna inför den här vintern ligger i nivå med förra årets bokningar. Att Skistar i veckan rapporterade en förlust före skatt på 265 miljoner kronor för perioden september - november är inget som direkt bekymrar Sjögren-Berg.

Bolaget har i princip inga inkomster under den här perioden och gjorde ungefär en lika stor förlust för ett år sedan.

– Skistar mår bra, vi har ett bra bokningsläge inför kommande vinter och framför allt har vi en sen påsk, och vi har alltid snö häruppe över påsken, avslutar destinationschefen.

Mer läsning

Annons