Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årebor vill hjälpa folk att hitta till bonden

Webbtjänsten Gårdsnära guidar privatpersoner till matproducenter över hela landet.

– Vi vill underlätta för små producenter att nå ut till konsument och tvärtom hjälpa folk att hitta bönderna, säger en av grundarna Erik Östling i Åre.

Det var förra sommaren som Åreborna Erik Östling och Lisa Jungell tillsammans med Mårten Sparrman, Stockholm, startade Gårdsnära. De beskriver sig själva som: "tre helt vanliga personer förenade av ett intresse för mat, dryck och hållbarhet".

– Det började som ett ideellt engagemang för att vi tyckte att maten är viktig. Det som har gått snett är att maten har blivit anonym. Det finns inte längre någon koppling mellan de som producerar maten och de som äter den. Vi vill skapa en relation mellan bonde och konsument, säger Erik.

Via hemsidan har de gjort drygt 2 000 matföretag över hela landet sökbara efter län och olika kategorier såsom bröd, kött, mejeri, dryck eller restaurang. I Jämtland finns i nuläget 151 företag registrerade.

Förutom sökfunktionen på hemsidan använder Gårdsnära även twitter och facebook för att presentera olika matproducenter och debattera matproduktion i allmänhet. Och allt fler hittar till forumen.

– Intresset ökar hela tiden. Innan hästköttsskandalen hade vi ungefär 1 000 följare på Facebook, nu har vi över 4 000, säger Erik.

Informationen på Gårdsnära är gratis att ta del av och att registrera sig och synas som matproducent kostar heller inget. Nyligen lanserade sajten möjligheten för matproducenter att köpa annonsplats. Ett sätt att skapa förutsättning till avlönat arbete med att vidareutveckla webtjänsten.

– Vi hoppas att Gårdsnära ska bli en självklar plats för att hitta matproducenter. För oss blir frågorna allt viktigare ju mer vi lär oss. Att handla närproducerat handlar inte bara om miljön, det handlar lika mycket om att djuren ska ha det bra, om lokal ekonomi och om smak och kvalitet, säger Erik.