Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åredalen får ett nytt mejeri i mikroformat

Lagom till lucia hoppas Åre Micromejeri kunna sälja den första lågpastöriserade mjölklitern i butik i Åre. Målsättningen är att kunna försörja Åredalen med dagsfärsk lokalproducerad mjölk

Annons

Samtidigt som Åre Bondgård och Jörgen Andersson tar strid i domstol för att få sälja opastöriserad mjölk startar man ett litet mejeri på gården i Såå. Det är den ekonomiska föreningen Fjällbete, Åre Bondgård och ett nystartat bolag som gör gemensam sak för att kunna erbjuda Åreborna lokalproducerad mjölk.

– Mjölk är en relationsbunden produkt och Åre Bondgård har ett enormt stöd i bygden, säger Jörgen Andersson.

Genom att ta bort mellanhänderna hoppas man kunna öka lönsamheten och kunna erbjuda lokalbefolkningen dagsfärsk mjölk. Jörgen fortsätter:

– Tidigare har mjölken tagit en omväg och genomgått en behandling som den inte borde. Det finns många som ändå vill ha pastöriserad mjölk och vi har skaffat oss en teknik att tillhandahålla det.

Från Åre Bondgårds sida talar man om det gemensamma ansvaret för företagarna i Åredalen att skapa en attraktiv destination. Man vill att marknaden lokalt ska styra över vilken mjölk man vill ha och hur den produceras.

Nu står anläggningen klar och tanken är att den lågpastöriserade mjölken skall börja säljas i en livsmedelsbutik i centrala Åre lagom till luciahelgen. Priset för en liter kommer att ligga på 20 kronor.

– Om du bryr dig om vad dina pengar gör på natten är detta bra för dig, säger Jörgen Andersson och berättar att man som konsument även kommer att kunna låna ut pengar till projektet som sedan kan investeras i verksamheten.

Varför ska man då betala dubbelt så mycket för lokalproducerad lågpastöriserad mjölk?

– Vi kan ge korna mer gräs och mindre kraftfoder. De kommer att mjölka mindre men pressen på dem minskar, säger Mikael Bernhardsson som, tillsammans med Therese Vallin driver Åre Bondgård.