Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årefamiljen sålde allt för att segla över Atlanten

Att sälja allt man äger och åka iväg från alla måsten i ett år kan ses som en avlägsen dröm för många. Men den drömmen går nu i uppfyllelse för familjen Burman-Kenttåmaa.
– I år bär det iväg på långsegling, berättar Lotta Kenttåmaa.

Lotta och Jocke, bosatta i Åre, har tre flickor under 10 år och har gjort som de flesta familjer gör. Byggt upp ett liv i en by med tanken att bo där under barnens uppväxt. Men segling, resor och äventyr har varit en stor del av deras liv. Nu gör de det som många pratar om, men aldrig gör. De har sålt hus, bil och möbler för att segla över Atlanten och vidare.

– Vårt mål är att ta oss till Nya Zeeland och det kan ta 12-14 månader, berättar Jocke Burman.

Att segla längre sträckor är lite av alla seglares dröm berättar paret. Men eftersom att segling tar så lång tid så räcker inte alltid semestern till. Att ta steget längre har funnits i deras tankar under en lång tid.

– Det började som en sådan här idé som är väldigt avlägsen. Med tankarna som: hur kan det bli en möjlighet? Vi har tre barn. Hur ska man få ihop det ekonomiskt? säger Lotta.

Men när de började lägga undan pengar och köpte båten Kuheli förra året så föll allt på plats. Lottas säsongsarbete är slut, Åre vatten och värme där Jocke jobbar har beviljat honom tjänstledigt och rektorn på flickornas skola är positiv och hjälpsam inför resan.

– Vi har sökt ledighet för barnen fram till skolstart hösten 2016. Men de kommer att ha kontakt med sin klass via internet med Skype och se till att de hålla samma tempo som klassen. Det känns kul att skolan är så positiv för det här, berättar Lotta.

De har i stort sett gjort klart allt inför färden och börjat göra listor med det nödvändigaste de måste komma ihåg.

– Vaccinationskort, båtintyg och andra jätteviktiga grejer har vi gjort listor på. Vi kommer att försöka göra någon sorts matplanering för överfarter. Om vi måste äta konserver kommer vi att vilja köpa dem i Sverige så att vi vet att barnen gillar dem, säger Jocke.

– När man är två vuxna så är det lite annorlunda. Med barn får man tänka lite mer praktiskt. Det är inte omständigare men det blir lite mer planerat och lättare, säger Lotta.

De har även inskaffat en satellittelefon så att de ska kunna ha kontakt med omvärlden. Lotta har tagit VHF-certifikat för att kunna hantera kommunikationsradion, och de har köpt ett sjökortsprogram till datorplattan. Vatten, diesel, kläder, gummibåt, leksaker och en mindre medicinlåda är andra saker de måste komma ihåg.

Reaktionerna från släkt och vänner har varit för det mesta positiva, men oron finns.

– Det är svårt att förklara för någon som inte håller på med segling själv. Jag sätter mig hellre på en båt mitt ute i ett hav än att köra bilen härifrån till Östersund. Jag blir ju inte påkörd av en annan bil och ingen älg hoppar ut framför en. Det är klart att om man blir skada så tar det mer tid att få hjälp. Men det har hänt så mycket med kommunikation de senaste åren så det går bra, säger Jocke.

Tack vare utvecklingen så kommer familjen även att kunna ha kontakt med deras vänner mycket enklare nu än förr.

– Vi har en blogg som vi vill hålla uppdaterad för familj och vänner så att de vet vad vi gör, säger Lotta.

Resan kommer att börja i Sveriges nordligaste marina, som ligger i Båtskärsnäs i Kalix. De kommer att segla söderut, in i Kielkanalen mot Cuxhaven till den Engelska kanalen. Sedan över Biscayabukten mot Kanarieöarna. I slutet av december hoppas de kunna börja korsa Atlanten. Första stoppet efter Atlanten blir Tortuga, sen seglar de genom Panamakanalen mot Galapagosöarna och Franska Polynesiska öarna innan slutdestinationen Nya Zeeland.

– Drömmen är ju att åka snowboard i Nya Zeeland, berättar Lotta.

– Och att se valhajar, tillägger Nelly, äldsta dottern i familjen.

Beroende på ekonomin så kommer de att ställa upp båten i Nya Zeeland, ta flyget hem, och fortsätta sin världsomsegling en annan gång.

Vad hoppas ni att det här kommer ge era barn?

– Erfarenhet, och att ingenting är omöjligt bara man vill, säger Jocke.

– Man hoppas att de kommer att minnas det som en positiv tid, vi kommer att umgås på ett helt annat sätt, vi blir som ett team och jobbar tillsammans, säger Lotta.

– Om ett barn får en ny cykel så är det bortglömt nästa år men en resa på ett år minns man i vuxen ålder, säger Jocke

Just nu står Kuheli på land i Kalix och väntar på att få påbörja sin tur ut på öppet hav 1 juli.