Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årefjällsloppet kortar ner

I sista stund flyttar starten för Årefjällsloppets längsta distans från Vallbo till Edsådalen. Samtidigt kortas loppet från 75 kilometer till 61.

Annons

De snöfattiga vintern blev till slut för mycket för Årefjällsloppets banarbetare. Men det blir bara den första delen, sträckningen mellan Vallbo och Ottsjö, av långa loppet som försvinner. Samtidigt flyttas starten av 75-kilometerstävlingen till Edsåsdalen.

"Från Edsåsdalen går spåret i en ny 26-kilometerslinga, de första 11 kilometrarna uppför till Offsjöarna, innan den vänder utför mot Edsåsdalen där åkarna kommer tillbaka till loppets ordinarie sträcka på 35 kilometer till målet i Åre. Banan förkortas till 61 kilometer från ursprungliga 75 kilometer.", skriver Årefjällsloppet i ett pressmeddelande.

– Den nya slingan kring Offsjöarna bjuder på helt fantastiska vyer över fjällvärlden. Därtill blir banprofilen jämförbar med ordinarie bansträckning. Med den vinter som varit detta år är vi glada att kunna hitta denna lösning, säger Lars Latti Östlund banchef Årefjällsloppet.

David Nilsson, executive director Swix Ski Classics och drivande kraft bakom Årefjällsloppet, betonar att lördagens lopp, trots kortare distans, fortfarande är tuff.

– Det är en banprofil som påminner till stor del om ordinarie bansträckning, säger han.

David Nilsson bedömer att elitåkarna kommer att ha mellan 30 och 40 minuters kortare åktid jämfört med en tävling på 75 kilometer.

Nästa år hoppas David Nilsson att Årefjällsloppet är tillbaka i Vallbo och småbyarna på väg ner till Edsåsdalen.

– Det här är en plan B. Originalsträckningen startar i Vallbo, säger han.