Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årehus har lägst antal lägenheter i länet

Åre kommun ville minska låneskulden och sålde därför bort nästan hälften av alla lägenheter i allmännyttan. Årehus äger därför bara 299 lägenheter. Det är det minsta lägenhetsbeståndet av alla allmännyttiga bolag i länet.

Annons

Länsstyrelsen har regeringen uppdrag att årligen göra en regional analys av bostadsmarknaden. Analysen ska vara ett underlag för kommunerna i deras arbete med bostadsplaneringen.

I rapporten för Jämtlands län redovisas inte bara nuvarande läge på bostadsmarknaden men även hur den förväntade utvecklingen ser ut. Enligt denna rapport behövs 100 till 150 hyreslägenheter i Åre kommun. Det är bara i Östersunds kommun som behoven av nybyggnation av hyresrätter är större.

Det är sju år sedan Årehus sist byggde lägenheter i Åre. Då byggdes 43 lägenheter på Stationsvägen som stod klara för inflyttning 2008. Dessutom fylldes Marmittehusen, som ligger nära Åre torg, på med elva lägenheter. Årehus byggde på höjden på de befintliga husen och fick därmed fler lägenheter.

Årehus subventionerar lägenheterna på Stationsvägen med ungefär 500 kronor per månad. Hyrorna är så dyra att lägenheterna annars riskerade att stå tomma.

Åre kommun har även ett tomtprojekt i Undersåker. Men tomterna är svårsålda. Ifjol var bara 3 av 18 tomter bebyggda. Det senaste som Årehus har gjort är att konvertera några lägenheter som tidigare hört till elevhemmet i Åre till hyresrätter.

Årehus har inga svårigheter att hyra ut sina lägenheter. Vakansgraden på Årehus lägenheter låg. Ifjol låg det på 1,7 procent. I länet var det bara Östersund som hade lägre vakansgrad.

Samtidigt som bostadsmarknaden är besvärlig tillåter Åre kommun att gamla villor och hus i centrala byn rivs för att ge plats åt bostadsrätter med butiksyta i bottenplan. Det är även noterbart att det under senaste åren skett en viss omvandling från fritidsbostäder till permanentboende.