Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årehus storsatsar på nya lägenheter i Åre och Duved

Årehus ska bygga 100 nya lägenheter vid Svegståget. Dessutom finns långt framskridna planer på att bygga 39 nya lägenheter i Duved.

Årehus har länge funderat på om man ska gå vidare med byggplanerna vid Svegståget och Loket. Men nu är det färdigdiskuterat. Årehus har nämligen ansökt och beviljats planbesked för nya bostäder. Det innebär att arbetet med ny detaljplan kan påbörjas.

LÄS MER: Se kartan över alla byggprojekt som är på gång i Åre

Det handlar om att förtäta ett befintligt bostadsområde mitt i Åre som ligger strax öster om skolan. Här vill det kommunägda bostadsbolaget bygga 100 lägenheter. För att få plats med så många nya bostäder på en liten yta gäller det att bygga på höjden.

Enligt ansökan ska det högsta huset få nio våningar medan de andra tre husen får åtta, sju och fyra våningar. Till detta tillkommer parkeringsgarage och ny trafiklösning för området.

Om det verkligen går att bygga så högt är oklart. Plankontoret är tveksamt och tycker att man ska studera placering och utformning i den fortsatta processen.

LÄS MER: Här såldes de dyraste husen i Åre 2015

Peter Bergman, kommunalråd och tidigare ordförande i Årehus, tror inte att så här höga hus ska mötas av något stort motstånd i Åre. Fler permanentbostäder i byn behövs. Det har ju på senare år bara byggts fritidsbostäder i centrala Åre.

– Det blir en levande by med fler bostäder i byn, det blir inte bara kalla bäddar, säger Peter Bergman (S).

Det är enligt Bergman nödvändigt att Årehus bygger så här många bostäder på en gång. Behoven är väldigt stora.

– Jag tror inte vi har en enda ledig lägenhet idag, säger han.

Enligt Årehus bedömning finns det framför allt behov av mindre lägenheter i Åre som passar yngre och säsongsanställda. Lägenheterna ska även passa för seniorboende.

Men det här är inte den enda platsen som Årehus har planer för. I dagarna ska bolaget dessutom lämna in en bygglovsansökan som gäller nya lägenheter i ett detaljplanelagt område strax öster om ICA i Duved. Går bygglovet igenom kan det bli mellan 36 och 39 nya bostäder.

– Det är inte riktigt färdigt ännu men jag tror att de kommer lämna in ansökan någon gång under veckan, säger en glad och nöjd Peter Bergman.

Om dessa två projekt ros i land kan Socialdemokraterna infria sitt vallöfte som ju var 100 nya bostäder.

Räcker det här för att lösa bostadskrisen i Åre?

– Nej Jag tror vi kan bygga det dubbla. Och vi måste titta på andra ställen är Åre och Duved, säger Peter Bergman.

SE OCKSÅ: Så här bor kändisarna när de är i Åre – titta in i byns mest exklusiva hus "The villa"

Läs mer om byggprojekt i Åre:

ICA handlaren vill bygga nytt samhälle i Björnänge - här finns plats för bostäder, skola och sporthall

Alla byggen hinner inte i mål innan alpina VM 2019

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan

250 nya bostäder på gång i Åre

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android