Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Arenataket är ett garantiåtagande"

Under stormen Ivar gick taket på nya Östersund Arena sönder. En skada som bör bekostas av garantin, tycker kommunen.

När stormen Ivar rasade 12 december skadades taket på nya Östersund Arena, som inte ens hunnit bli en vecka gammal sedan invigningen.

En 500 kvadratmeter stor del av takets duk sögs upp av vinden och lossnade från sina fästen. Det blev en reva i taket som riskerade att skapa fuktskador, och isolering flyttades runt och skapade små berg under duken.

– Det som hände akut var att vi åtgärdade den reva i taket som uppstått, den lagades dagen efter stormen, säger Bo Jonsson, projektledare på Östersunds kommun.

Han säger att risken för fuktskador är undanröjd och att det inte hann bli några innan lagningen.

– Man måste göra ytterligare åtgärder. Man får avvakta lite bättre väder innan man kan skära upp gummiduken och rätta till isoleringen.

Den totala kostnaden för att laga taket beräknas till 200 000 kronor, preliminärt.

– Det är en uppskattning som vi gjorde i samband med en besiktning efter stormen, det mesta består av arbetstid.

Vem ska betala?

– Vi har ju anmält till Peab att vi anser att det är ett garantiåtagande. Sedan har de försäkringar i sin tur, med underentreprenörer.

Så kommunen kommer inte att stå för notan?

– Nej, kommunen ska inte behöva betala för det här. Jag är inte speciellt orolig och jag har full tillit till att Peab ska fixa det här.

Är det inte märkligt att en helt nybyggd byggnad kan få sådana här skador?

– Det var ju väldigt extrema förhållanden, och det rör sig om en stor takyta. Men från kommunen så anser vi att taket ska klara förhållandena.

Det finns ju äldre byggnader vars tak stod pall.

– Ja, visst, säger Bo Jonsson.

Det har kommit fram uppgifter om att ett krön på taket inte är gjort enligt kvalitetsmåttet AMA – Allmän material- och arbetsbeskrivning – vilket skulle kunna ha påverkat att husduken rycktes upp under stormen.

Men Bo Jonsson säger att det inte stämmer.

– Den som lämnar de uppgifterna är inte riktigt insatt. Enligt besiktningen så följer krönet hus-AMA, säger han.

Så det finns inga konstruktionsfel på krönet eller taket i stort?

– Inte vad vi kan se i dag. Sedan ska vi ju följa upp det här, i och med att man fixar takskadan. Vi släpper inte det här.

ÖP har sökt Peabs platschef Gunnar Eliasson för en kommentar, utan att lyckas.