Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenaupphandlingen följde reglerna

Du skriver i dina två senaste inlägg ("Priset 100 miljoner för högt" och "Ett luftslott med 900 lägenheter", 14 november) dels att konkurrensen vid upphandling av byggandet av Östersund Arena var obefintlig, dels att du vill veta vilka som inbjöds att lämna anbud.

Det var ingen som inbjöds att lämna anbud. Upphandlingen annonserades över hela EU enligt reglerna i Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Anbudstiden var drygt 50 dagar (enligt LOU:s krav). Vid anbudstidens utgång hade endast två anbud inkommit, ett från Peab och ett från Skanska. NCC hade skrivit brev med en i mitt tycke ganska ihålig förklaring till varför man avstod från att lämna anbud.

Vid utvärderingen av anbuden togs hänsyn till ett antal i anbudsförfrågan angivna kriterier för att få ett jämförelsepris. Lägsta jämförelsepris skulle vinna upphandlingen.

Det som slutligen fällde avgörandet var att Peab begärde ett entreprenörarvode på 6,9 procent och Skanska begärde 9 procent. Om Skanska nöjt sig med 7,8 procent hade man vunnit upphandlingen eftersom vi bedömde Skanskas anbud något bättre kvalitativt sett, och man hade begärt lägre timpriser på vissa tjänstemannakategorier än vad Peab gjort.

Om du vill läsa anbudsförfrågan och anbudsutvärdering kan du vända dig till Östersunds kommun. Det är offentliga handlingar.

Inget byggföretag överklagade upphandlingen. Den överklagades av oppositionspolitiker till förvaltningsrätten och Europakommissionen. Båda dessa instanser gav kommunen rätt.

Bertil Åsén

före detta projektledare, numera pensionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel