Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årepolisen startar grannsamverkan

Polisen har varit på turné för att få fler grannar att börja samverka. Statistik visar att brotten i bostadsområden kan minska med omkring 20 procent.

– Grannsamverkan har betydelse, det vet vi, säger Fredrik Nylén som är polis i Järpen.

Årepolisen dammar av en välbeprövad metod för att minska brotten: grannsamverkan. Metoden började användas i USA och har sedan starten på 1960-talet blivit den mest använda metoden i bostadsområden för att förhindra brott.

Med hjälp av grannar som samarbetar kan inbrott, stölder och skadegörelse minska i bostadsområdet. Grannsamverkan innebär omkring 20 procent minskad brottslighet visar statistik som Brå, Brottsförebyggande rådet, sammanställt.

– I vissa områden sjunker brottsligheten med 25 procent, påpekar Fredrik Nylén.

Det finns redan samverkande grannar i flera byar i Åre kommun. Men polisen vill gärna se att det blir fler och har därför åkt på en turné i veckan för att berätta om metoden.

Enkelt och frivilligt

Fredrik Nylén och hans kollega Anders Håkansson påpekar att det är enkelt och inte alls svårt att starta en grannsamverkan. Det behövs en person som tar på sig uppgiften att bli kontaktombud. Ombudet samordnar grannsamverkan och får SMS-meddelanden från polisen om brott som begåtts i närheten, iakttagelser eller annat som kan vara viktigt att veta.

– Det är fritt för alla att vara med. Kontaktombudet rekryterar i sitt område och har kontakt med oss, säger Fredrik Nylén.

Samarbetet i kvarteret eller gatan handlar egentligen om att hjälpa varandra för att öka tryggheten. Inte minst när någon ska åka bort kan grannarna rycka in för att förhindra inbrott.

– Det handlar inte bara om att förhindra brottslighet. Grannar kommer närmare varandra och man får ett nätverk, säger Fredrik.

Skylten avskräcker

Men faktum är att själva skylten, som bara samverkansgrupper får sätta upp, är ett effektivt sätt att skrämma bort brottslingar. Det kan statistik uppvisa, enligt Anders Håkansson.

Åre kommun utgör ett vidsträckt område och det är självklart att polisen inte kan finnas överallt. Därför är samverkan ett utmärkt sätt att öka tryggheten, menar Anders Nylén och Fredrik Håkansson.

Fritidshusen kan skyddas

Turistkommunen Åre har flera stora fritidshusområden inte bara i Åre utan även i byar som Storlien, Huså och Bydalen. Här kanske det är svårare att enas om en grannsamverkan eftersom man bara är i sina hus under kort tid och kanske inte ens träffar sin närmaste granne.

– Det gäller att hitta rätt nivå och hitta ett sätt som fungerar för dem, säger Anders Håkansson.

--------------------------------

FAKTA: Så stoppar du tjuven

• Samarbeta med grannarna. När man känner varandra i området vet man också vem som inte bor där.
• Berätta om du ska åka bort. Grannar kan skotta eller trampa upp spår i snön. Be någon klippa gräsmattan på sommaren.
• Arrangera att lampor tänds och släcks vid olika tidpunkter. Låt radion gå på med timer men slå inte på TV-apparaten eftersom det ökar brandrisken.
• Be någon granne tömma brevlådan. Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda där tjuven inte kan se om den innehåller post.
• Syns en bil som inte brukar vara i området; skriv ner registreringsnumret.
• Förvara inte kontanter i hemmet. Smycken och andra värdesaker är bättre att ha i ett bankfack.
• Se till att ha ordentlig belysning runt ditt hus.
• Installera ett larm, det avskräcker många från att göra inbrot
• Lägg inte ut uppgifter på sociala medier om att du/familjen är bortrest och tala även med övriga familjemedlemmar om detta.
• Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter. Var gärna kritisk. Begär legitimation, alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.
Källa: Grannsamverkan och Polisen