Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åres politiker lyssnar inte

Medborgarundersökningen visar dessutom att medborgarna är missnöjda med politikerna.
– Vi kan bättre. Vi kan återfå medborgarnas förtroende om vi bara lyssnar och fattar bra beslut, sa Anna-Caren Sätherberg (S) på kommunfullmäktige.

Årsredovisningen för 2013 stod på agendan när kommunfullmäktige i går samlades i Åre gymnasieskolas aula. Resultatet hamnar på 6,6 miljoner kronor trots att två av nämnderna visar minussiffror. Återbetalningen av de så kallade AFA-pengarna räddar upp ekonomin.

Enligt tjänstemännens sammanfattning är kommunens finansiella ställning god. Årets resultat har varit positiv under en längre period, soliditeten har ökat och likviditeten är historiskt hög. Men det finns orosmoment: kostnadernas utveckling i förhållande till intäkterna och hur man inom nämnderna följer budget kommer att bli den stora utmaningen framöver.

Förutom de ekonomiska målen har kommunen satt upp andra mål för att visa hur bra verksamheten är och hur nöjda anställda och medborgare är. Av nämndernas mål är bara en fjärdedel uppfyllda. Det är sämre än ifjol och året innan.

Trots att årsredovisningen visar plus var varken Alliansen och Västjämtlands väl eller oppositionen nöjda när de diskuterade ekonomin på kommunfullmäktige i skolaulan i Järpen på tisdagskvällen. Det blev en debatt om kvalitén i verskamehterna. Och om det är dags att sänka ambitionen och ändra målen.

Peter Bergman (S) påpekade att kostnaderna ökar samtidigt som kvalitén minskar.

– Vi har aldrig fått så lite för så mycket pengar, konstaterade han.

Hans partikamrat Andreas Sihvonen pekade på att skolresultaten bland årskurs nio sjunker och andelen gymnasielever som går vidare till högre studier är fortsatt lågt. Man kan ifrågasätta målen men hårda fakta kan vi inte blunda för, sa han från talarstolen.

I den årliga brukarundersökningen får politikerna låga betyg. Politikerna är svåra att nå och lyssnar inte på medborgarna.

Maria Kjellström (VV) vill noga gå igenom vilka mål kommunen har ställt upp. En djupare analys krävs för att ta reda på varför kommunborna tycker så här.

– Vi får inte lägga det här på en hylla där det kan glömmas bort som något obehagligt, sa hon.

Fria Norrlands Ulrika Wärvik tycker att blockpolitiken i kommunen är en orsak till missnöjet. Hon vill att politikerna sätter upp gemensamma mål och blickar framåt stället för att klanka ner på varandra.

– Vi är en unik kommun med unika möjligheter. Vi måste vara bättre på att ta tillvara det, sa hon.