Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åres politiker viker sig för Dählie

I början av året lämnade en majoritet av politikerna i Åre kommun besked att man, trots den negativa opinionen, vill fortsätta planera för en exploatering av Rödkulleområdet inklusive områdena 4 och 5 (Östra Ullådalen).

En del personer hävdar att motivet till exploateringen har stärkts sedan det blev klart att Åre får arrangera VM 2019. Många bäddar inom områdena 6–16 skulle då kunna skapas.

Detta gäller dock inte områdena 4 och 5 och som bara innehåller exklusiva villor och som inte tillför några gästbäddar.

Med hänsyn till alla oklarheter med projektet är det dock mycket osäkert om man hinner få fram några bäddar till 2019. Troligtvis är det bättre att utnyttja och bebygga Sadelnområdet där infrastrukturen i stort sett är klar för att få fram fler turistbäddar.

Buustamons tomtägareförening och Buustamons samfällighetsförening är i huvudsak positiva till exploateringen i Rödkulleområdet (områdena 6–16). Vi är dock mycket negativa till exploateringen i Östra Ullådalen (områdena 4 och 5).

Björn Dählie och Skistar har under ett tidigt skede av projektet sagt att de måste bebygga områdena 4 och 5 först för att kunna finansiera projektet. I annat fall har man sagt att det inte blir någon som helst exploatering i Rödkulleområdet.

Vi har efterlyst underlag och kalkyler som kan granskas för att få verifierat att detta verkligen stämmer. Något sådant underlag har vi inte fått trots att vi har frågat såväl ledande politiker som Björn Däehlie om saken.

Genom att inte tillhandahålla relevant underlag kan vi på goda grunder utgå ifrån att det inte finns något sådant underlag.

När vi har talat med ledande politiker i Åre kommun säger de att de är tveksamma till exploateringen av områdena 4 och 5 men känner sig tvungna ta med dem i planeringen eftersom Däehlie ställer detta som ultimativt krav.

Han gör det dessutom utan att kunna visa belägg för att det stämmer vilket vi tycker är mycket anmärkningsvärt.

Slutsatsen blir att de folkvalda i Åre, som representerar Åreborna, trots att folkviljan i olika opinionsmätningar visar att invånarna är mycket tveksamma till Rödkulleprojektet, känner sig tvungna att följa Björn Dählies vilja och inte ta hänsyn till invånarnas!

Är det demokrati? Ja, det kan man verkligen fråga sig.

Det är vår förhoppning att väljarna i Åre kommun passar på att pressa politikerna på svar om de tänker lyssna till och följa opinionen eller Björn Dählie vad gäller exploateringen av områden 4 och 5.

Ulf Lindelöw

Bengt Nydahl

ordförande respektive vice ordförande i Buustamons Tomtägareförening och Buustamons Samfällighetsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel