Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åretjejen kan vara ett stort OS-hopp

Kajsa Kling har besegrat de klena nerverna och åker fortare än någonsin.

I lördagens världscuptävling i super-G blev hon tvåa – och klev för första gången upp på världscup-pallen.

Och säkrade samtidigt en OS-biljett.

Annons

Inför höstens säsong hade Kling som bäst en tolfteplacering i världscupen – i super-G i Lake Louise i december 2010. Både före och efter har hon radat upp långsamma åk, minst sagt blygsamma placeringar och uråkningar i mängder.

Den här säsongen inleddes med en 45:e-plats i störtlopp, en uråkning i super-G – och två storslalomtävlingar där hon inte ens fick ställa upp i det andra åket.

Men så blev det en elfteplats i förra fredagens världscupstörtlopp i Lake Louise, en prestation som Kling följde upp med en åttondeplats dagen därpå och en sjundeplats i super-G på söndagen. Framgångarna förklarar hon med bättre nerver.

– Tillsammans med vissa fysiska bitar är det det som har brustit, att jag blivit så nervös, inte kunnat slappna av. Jag trodde bara att jag behövde vänja mig vid stora tävlingar. Men så för två år sedan tänkte jag att "något är fel, det här är inte bara världscupnerver", sade hon till TT inför lördagens tävling.

Åreåkaren tog därför kontakt med landslagets mentale rådgivare för att bli av med nervositeten, som verkat hämmande på åkningen. Dessutom har hon fått vara skadefri en längre tid – och vågar satsa för fullt i åkningen. Det visade sig i lördagens åk. Lördagens segrare Tina Weirather, Liechtenstein, höll på att börja förbereda sig för segerintervjuer när Kajsa Kling gav sig ut i backen med startnummer 44 – och mellantiden skvallrade om att något var på gång. Det skiljde bara några hundradelar upp till Weirather och efter en stabil körning utan större missar åkte Kling i mål som tvåa, 31 hundradelar bakom Weirather.

– Det bara brast, sade Kling till Radiosporten.

Kling hade förberett en snygg målgest i händelse av framgång – men kom alldeles av sig. Hon var inte förberedd på en andraplats och tyckte att hon gjorde några småmissar och mindre lyckade linjeval.

– Men då släppte jag på och då gick det fort. När det känns som att man åker riktigt bra kan man i stället åka för fint.

Andraplatsen blev en tidig julklapp för 24-åringen, som fyller 25 på juldagen och som nu har seglat upp som ett av Sveriges alpina medaljhopp i Sotji-OS i februari. Ett OS-deltagande som såg ut som ett jättelikt frågetecken för bara en och en halv vecka sedan.