Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets distriktsläkare flyttar söderut

Jana Risk och Lorenz Risk-Plotzki har utsetts till "Årets distriktsläkare i Jämtlands län 2013". Till sommaren flyttar de, men kommer kanske tillbaka. Om arbetssituationen blir bättre.

Det är länsavdelningarna för Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen som utsett makarna Jana Risk och Lorenz Risk-Plotzki till Årets distriktsläkare och i motiveringen står det att de med kraft har engagerat sig för att utveckla primärvården i länet.

– Det känns väldigt bra måste jag säga. Det är hedrande och det känns dubbelt bra att få dela priset med min fru, säger Lorenz.

Jana, som jobbar på Lugnviks hälsocentral, har bland annat varit drivande för fortbildning för allmänläkare i länet. Lorenz har jobbat på Torvalla hälsocentral och han har bland annat arbetat med att utveckla diabetesvården.

Men i sommar flyttar de till Skåne. Lorenz var en av distriktsläkarna som lämnade sin tjänst på grund av turbulensen som uppstod i samband med stafettläkarstoppet i somras, nu jobbar han som stafettläkare i Västerbotten och Norrbotten. Och Jana kommer att ta tjänstledigt efter tolv år på hälsocentralen i Lugnvik.

– Det finns flera skäl till att vi flyttar, men om allt hade varit bra här hade vi inte gjort det. Hela idén kom upp i kölvattnet av stafettläkarstoppet i fjol och alla andra besparingar som varit tidigare, säger Lorenz.

Men det är inte säkert att Jana Risk och Lorenz Risk-Plotzki lämnar länet för gott.

– Om situationen blir bättre kanske vi kommer tillbaka. Det måste bli en rimlig jämvikt mellan resurser och de arbetsuppgifter man har. Och att politikerna slutar att blanda sig i så mycket när det gäller primärvårdens operativa verksamhet. De ska hålla sig till övergripande och strategiska frågor.