Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets julklapp till bygden

Veckan före jul kan det åter finnas en livsmedelsaffär i Föllinge, ett Tempo.

– Om allt går som det ska så öppnar vi torsdag 19 december.

Det säger Elsie Van Cotthem från Åkersjön som tillsammans med maken Gino Maes köpte affären efter att Ica-handlaren lagt ned 20 september i år.

Elsie var tidigare anställd i butiken och nu jobbar hon och hennes tre tidigare arbetskamrater för fullt för att hinna rusta, packa upp och prismärka alla varor, och få datasystemen att fungera.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra, säger Anna-Britta Nilsson från Föllinge.

När hon i förra veckan målade med grönt, som är Tempoaffärernas färg, mindes hon tillbaka.

Det var hennes storasyster Runa Olsson och dennas man Ragnar som 1967 byggde huset med affären. De var handlare i byn i närmare 30 år. Anna-Britta har jobbat i butiken sedan 1978.

– Det är jättekul, säger Lena Sundin från Föllinge som arbetat i livsmedelsaffären i sju år.

– Det är här man vill vara. Det är ett så bra jobb, säger Gunnel Persson från Kälom som sadlade om och blev butiksanställd i januari i år.

Elsie Van Cotthem har arbetat i fem år i den affär hon nu äger. Men hon har även erfarenhet av att driva en lanthandel.

Hon och hennes man tog i juni 2005 över "Handlarn" i Åkersjön och drev den lilla butiken i tre år. Då som nu köper hon sina varor via Axfood, som även omfattar Hemköpsbutikerna.

Hon säger att det kommer att bli tvunget att öka årsomsättningen som var omkring 11,5 miljoner kronor under det sista räkenskapsåret. Och hon är övertygad om att hon och hennes arbetskamrater kommer att lyckas.

– Vi ska koncentrera oss mycket mer på mat och inte så mycket på specialvaror som stekpannor och kaffemaskiner. Det är viktigt att kunderna hittar det de behöver till vardagen.