Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets sista Nobelpris delas ut

Annons

Blir det amerikaner i år igen? I dag är det dags för det sista priset med Nobels namn. Tidigast klockan 13 kommer ekonomipristagarna att tillkännages vid presskonferensen i Vetenskapsakademins lokaler.

Ekonomipriset är dock inget riktigt Nobelpris utan instiftades så sent som 1968 av Riksbanken i samband med Riksbankens 300-årsjubileum.

"Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" är det korrekta om än otympliga namnet på priset men prissumman är densamma som för de andra Nobelprisen.

I fjol var det amerikanerna Eugene Fama, Robert Schiller och Lars Peter Hansen som fick dela på priset för deras forskning om i vilken mån det är möjligt att förutse aktiekursernas utveckling på kort och lång sikt.

Den amerikanska dominansen bland ekonomipristagarna är stor. Av de 74 personer som hittills fått ekonomipriset har 53 varit amerikaner.