Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets största när Hede laddar för folkracefest

Hede laddar för årets största folkracetävling i Jämtland/Härjedalen. 180 förare är anmälda – det är fler än någon annan i arrangör.
– Vi är riktigt nöjda med den siffran, säger Jessica Persson.

Annons

Hede MK har en förunderlig förmåga att locka förare till sin tvådagars. Jämtlands MK hade mellan 140 och 150 på sin stora tävling tidigare i sommar.

Den siffran slår alltså lilla Hede. Enligt Jessica Persson beror det på att den Härjedalsorten ligger bra till geografiskt.

– Vi har många från både norr och söder. Många är anmälda från Dalarna och vi har även en del från platser ännu mer söderifrån, typ Skepptuna och Braås. Vi ligger ganska centralt till ändå.

Hede ställer upp med hela 24 förare, vilket visar att klubben inte bara är en duktig arrangör. Den kanske bästa av dem alla är Jessica Persson själv.

Hon tillhör Sverigeeliten i damklassen och är en van vinnare. I år har hon vunnit fyra av de sju tävlingar hon kört.

– Det har gått riktigt bra. I Krokom tredagars vann jag sju heat samt finalen också. Det gick bra även i Gotlandsfestivalen, som är Sveriges fjärde största inom folkrace.

Det finns dock en tävling som Jessica aldrig vunnit; hemmatävlingen i Hede!

– Två gånger i rad har drivaxeln gått sönder. Det har varit någon asfaltkant som jag kört in i, berättar hon.

Hedes bana mäter cirka 800 meter, ungefär som de övriga i länet. Det finns dock en stor skillnad. Hede saknar alternativspår.

– Det händer mer om man har ett alternativspår. Vi funderar helt klart på att bygga ett sånt i framtiden, förklarar Jessica.