Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets unga kock?

20-åriga Carolin Eriksson kan bli Årets unga kock. Tävlingen avgörs på måndag.

På söndag åker Carolin Eriksson till Stockholm och på måndag ska hon delta i sin första kocktävling.

– Det ska bli kul, jag ser det som en erfarenhet, säger hon.

Carolin Eriksson bor i Hackås och har jobbat som kock i två år. Nu ska hon tävla med elva andra kockar om titeln Årets unga kock där vinnaren får en biljett till världsfinalen i New York.

Måndagens tävling pågår i tre och en halv timme. När tävlingen startar får deltagarna varsin råvarukorg.

Utifrån innehållet i korgen ska deltagarna skriva ner en trerättersmeny för fyra personer, det momentet får ta en halvtimme. Sedan har de tre timmar på sig att laga maten.

Själva tiden för matlagningen tror inte Carolin Eriksson blir något problem.

– Tre timmar är en ganska normal tid. Sedan blir det väl en annan stress när man ska tävla jämfört med hur det är när man har en restaurang full med gäster.

Hon har fått tips och goda råd på vad hon bör tänka på av kollegor på jobbet. Två av kockarna i restaurangen har tävlat ganska mycket i olika sammanhang och en av dem vann titeln Årets krogrätt i november förra året.

• Vilka tips har du fått?

– Noggrannhet. Håll det enkelt. Rena smaker. Att det ska se bra ut på tallriken, man äter ju med ögonen också. Och att man inte ska stressa upp sig i onödan.

På onsdag är Carolin Eriksson tillbaka på jobbet som kock på hotell Clarion i Östersund. Om hon har med sig en biljett till New York återstår att se.