Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Argumenten svaga – skrik högre

En polispatrull fick en natt i förra veckan ta hand om en misshandlad kvinna och hennes sjuåriga dotter "mitt ute i ingenstans" i Ragunda kommun. Händelsen ledde till att polisen gick till attack mot hur socialjouren i kommunen fungerade, eller snarare inte fungerade. ÖP:s nätdebattörer hakade på och grälet där varade i dagar.

Händelsen reser en räcka frågetecken. Först och främst om den misshandlande mannen, som märkligt nog glöms bort i den högljudda debatten. "När polisen kom fram ville kvinnan först återvända till sitt hus, eftersom hon trodde att mannen inte längre var där. Det var han, visade det sig" heter det i ÖP:s artikel.

För den utomstående ter sig den mest naturliga lösningen ha varit att gripa mannen och bjuda på fri resa till närmaste häkte. Det akuta nödläget för kvinnan och barnet hade undanröjts under de max tolv timmar en gripen får förvaras utan att åklagare sagt sitt. Sedan hade Ragundas socialtjänst kunnat lösa ärendet mer långsiktigt.

Varför det inte blev så får vi inte veta. I stället väcktes en förtroendevald, med som det tycks en rätt improviserad roll som socialjour. I Ö-P:s artikel hävdar han att det var ett misstag att SOS Alarm hade hans mobilnummer, och ställer sig frågande till varför han väcktes mitt i natten.

De synpunkterna låter rätt märkliga för att komma från en person med ett ansvarsfullt uppdrag. Dessvärre är nog läget i många av landets kommuners jourverksamheter mer likt det i Ragunda än vad kommunens högljudda kritiker på nätet tycks tro. Vilket inte ska tolkas som ett försvar för tillkortakommanden när det gäller så allvarliga saker som här.

Men det är beklämmande att den person som av allt att döma varit upphovet till hela historien helt undgår den ilska som sprutar ur polisrapporter och nätkommentarer. Det säger åtskilligt om ett Sverige där det personliga ansvaret dunstat bort och alla missförhållanden och -gärningar skylls på Dom Andra.

SOL