Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arklöv nekas tidsbestämt straff

"Tingsrätten lämnar Jackie Arklövs ansökan om omvandling av fängelse på livstid till fängelse på viss tid utan bifall", meddelar Örebro tingsrätt. Arklöv dömdes till livstids fängelse efter morden i Malexander 1999. (TT)

"Tingsrätten lämnar Jackie Arklövs ansökan om omvandling av fängelse på livstid till fängelse på viss tid utan bifall", skriver Örebro tingsrätt.

Arklöv dömdes till livstids fängelse efter de uppmärksammade morden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl efter ett bankrån.

"Min tid i fängelse har tvingat mig till att omvärdera mitt liv. Resan har varit svår och jobbig, men samtidigt nyttig, då jag tvingats att förlora mig själv för att återfinna mig själv", skrev han i sin senaste ansökan.

Arklöv har två gånger ansökt om att få livstidsstraffet tidsbegränsat, 2010 och 2012. Första gången fick han avslag, andra gången drog han tillbaka sin begäran.

Arklöv har varit frihetsberövad i drygt 15 år. Med hänsyn till reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden skulle det kunna översättas till ett fängelsestraff på omkring 23 år. Det anses vara alldeles för kort strafftid för en person som dömts för två mord, försök till mord, tre grova rån, ett försökt till grovt rån samt grovt folkrättsbrott. Arklöv måste sitta av betydligt mycket mer tid än så, skriver rätten.

Att det återstår lång strafftid, i kombination med att det "råder viss osäkerhet avseende återfallsriskens eventuella föränderlighet", gör att det i dag saknas förutsättningar att tidsbestämma straffet, skriver Örebro tingsrätt i sitt beslut.

Läs mer:

Tomas Larssons recension av dokumentärboken om Jackie Arklöv: Den svarte nazisten