Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla lägger ner i Göteborg och Skövde

Samtidigt skapas Europas största anläggning för keso-produktion i Falkenberg.

Mejerierna i Göteborg och Skövde läggs ner, uppger Arla vid sin presskonferens i Göteborg.
Anläggningarna i Göteborg, Skövde och Visby har sammantaget 360 anställda varav merparten, 250 personer, i Göteborg. Samtidigt skapas Europas största anläggning för keso-produktion i Falkenberg.

Skövdemejeriet, där de anställda också fick beskedet på förmiddagen, beräknas vara helt avvecklat i slutet av 2015.

"Det är tungt, riktigt tungt. Beskedet kommer som en kalldusch för många", säger Owe Jarlö, platschef på Arla i Skövde, till P 4 Skaraborg.

Det har satsats och investerats på Arlas mejeri i Skövde de senaste åren, men ledningen väljer ändå alternativet nedläggning.

Investeringen på mellan 150 och 200 miljoner kronor i Falkenberg kommer att resultera i mer än 60 nya jobb där. Planerna är att öppna Europas största mejeri för så kallad cottage cheese och framför allt keso.

"En glädjens dag", kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernerson i ett pressmeddelande.

Arla anger flera skäl till att flytta produktionen från det äldre mejeriet i Skövde, bland annat att minska miljöbelastningen genom att det finns mycket mjölk i området kring Falkenberg vilket innebär kortare transporter. Anläggningen i Falkenberg väntas öppna i slutet av nästa år.

Ett alternativ för det gamla Göteborgsmejeriet med 54 år på nacken, hade varit att bygga ett nytt. Men det hade enligt Jørgen Greve, produktionsdirektör för Arla i Sverige, kostat 800–900 miljoner kronor.

"Det hade blivit alldeles för dyrt", säger Greve.

Mejerichefen Grauss berättar om det första informationsmötet han höll klockan 10 i dag.
– Det blev tyst i salen, för många kom det som en chock, säger han.
Han berättar att de hade kristeamet på plats redan tidigt på morgonen när första skiftet kom.