Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla lägger ner i Göteborg och Skövde

Samtidigt skapas Europas största anläggning för keso-produktion i Falkenberg.

Annons

Mejerierna i Göteborg och Skövde läggs ner, uppger Arla vid sin presskonferens i Göteborg.
Anläggningarna i Göteborg, Skövde och Visby har sammantaget 360 anställda varav merparten, 250 personer, i Göteborg. Samtidigt skapas Europas största anläggning för keso-produktion i Falkenberg.

Skövdemejeriet, där de anställda också fick beskedet på förmiddagen, beräknas vara helt avvecklat i slutet av 2015.

"Det är tungt, riktigt tungt. Beskedet kommer som en kalldusch för många", säger Owe Jarlö, platschef på Arla i Skövde, till P 4 Skaraborg.

Det har satsats och investerats på Arlas mejeri i Skövde de senaste åren, men ledningen väljer ändå alternativet nedläggning.

Investeringen på mellan 150 och 200 miljoner kronor i Falkenberg kommer att resultera i mer än 60 nya jobb där. Planerna är att öppna Europas största mejeri för så kallad cottage cheese och framför allt keso.

"En glädjens dag", kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernerson i ett pressmeddelande.

Arla anger flera skäl till att flytta produktionen från det äldre mejeriet i Skövde, bland annat att minska miljöbelastningen genom att det finns mycket mjölk i området kring Falkenberg vilket innebär kortare transporter. Anläggningen i Falkenberg väntas öppna i slutet av nästa år.

Ett alternativ för det gamla Göteborgsmejeriet med 54 år på nacken, hade varit att bygga ett nytt. Men det hade enligt Jørgen Greve, produktionsdirektör för Arla i Sverige, kostat 800–900 miljoner kronor.

"Det hade blivit alldeles för dyrt", säger Greve.

Mejerichefen Grauss berättar om det första informationsmötet han höll klockan 10 i dag.
– Det blev tyst i salen, för många kom det som en chock, säger han.
Han berättar att de hade kristeamet på plats redan tidigt på morgonen när första skiftet kom.