Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla sänker mjölkpriset

På måndagen sänkte Arla mjölkpriset med nästan 20 öre. Men fler sänkningar befaras inom en snar framtid. Sänkningen innebär ytterligare ett hårt slag mot mjölkbönderna som får en allt mer pressad situation.

Arla sänkte mjölkpriset med 17,6 öre. Detta var den sjätte sänkningen under året. Men redan nu varnar Arla för att nya sänkningar kan bli aktuella.

Marknadsförhållandena fortsätter vara utmanande på grund av den fortsatta inverkan av den stora obalansen mellan utbud och efterfrågan globalt, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Detta har en betydande inverkan på europeisk detaljhandel, med allvarliga konsekvenser för intjäningen i hela mejeriindustrin till följd, fortsätter Arla.

Men sen kommer "hotet":

"Arla har vidtagit åtgärder för att minska inverkan på ägarnas mjölkpris, men i slutänden kan inte Arla stå emot de globala marknadstrenderna och ytterligare sänkningar är inte otänkbara under de kommande månaderna".

– För jävligt, rent ut sagt. Kortvariga sänkningar kanske vi mjölkbönder kan klara men inte långvariga, säger mjölkbonden Urban Olausson på Tivars Gård på Norderön med tanke på att Arla själva inte ser någon ljusning i sikte förrän under tredje kvartalet nästa år.

Han beskriver att många mjölkbönder sitter fast i långa bindande avtal, med bland andra EU.

– Vissa EU-bidrag vi har, gör att vi binder upp vår produktion på tre år. Då går det inte bara att sluta tvärt. Att lägga ner verksamheten innebär en lång process, säger Olausson som menar att banklån kanske blir nödvändiga.

– Men även bankerna håller i pengarna. Och slutar man tvärt då riskerar man att bli återbetalningsskyldig av de EU-medel man tilldelats tillägger han.

Att lägga om produktionen från mjölk till kött tror han inte heller på. Om fler mjölkbönder går över till köttproduktion kommer även priserna på köttet att sjunka.

Hans hopp står nu till dels LRF, Latbrukarnas riksförbund, och till landets politiker.

– De sänkta mjölkpriserna slår mot hela näringen, en mängd arbetstillfällen försvinner. Landets politiker måste gemensamt sätta sig ner och diskutera situationen och kanske gå in med stöttning av olika slag för att rädda situationen under en kortare tid, föreslår Urban Olausson.

Därför sänks mjölkpriset:

Tillgången på mjölk globalt ökade under förra året. Kina har gjort stora neddragningar på av sina inköp på världsmarknaden.

Det ryska importstoppet har medfört att mer mjölk kommit ut på den europeiska marknaden.

• När vänder priserna uppåt?

Ingen vet säkert men analytiker förväntar sig ingen återhämtning före kvartal tre nästa år.

• Har Arla för mycket mjölk?

Problemet är inte bara lokalt hos Arla. Det är mer mjölk i hela världen, en hel världsmarknad som plötsligt växt för mycket och för snabbt.