Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arlo Guthrie till Vinterfestivalen i januari

Hans mest kända sång är 18 minuter lång och blev till en hel långfilm 1969.

Fredag kväll 27 januari spelar 64-årige Arlo Guthrie i Gamla kyrkan i Östersund som del av Vinterfestivalen.

Han är äldste son till amerikanske folkmusiklegenden Woody Guthrie och framträdde bland annat på Woodstockfestivalen 1969.

Bakgrunden till bokningen är att Guthrie bett om hjälp att genomföra en turné i Norden och detta sammanfaller med Yrans planer på Vinterfestivalen, där för övrigt legendaren Nick Lowe kommer att spela några dagar senare.

Föreningen Popgeni och Rootsy arrangerar tillsammans med ABF och Svenska Kyrkan och man konstaterar i ett pressmeddelande att Arlo Guthrie visserligen aldrig haft några listhits men ändå har världsrykte.

”Alice´s Restaurant Massacree” heter den 18 minuter långa sång från 1967 som han är mest känd för och där han i pappa Woodys ironiska och slagfärdiga anda pratsjunger en dråplig och omständlig historia.

1969 gjorde Arthur Penn en långfilm där Arlo Guthrie spelar sig själv och gestaltar många av scenerna i sången, varvat med samhällskritik och fyndiga berättelser.

Det var en naturlig stil för någon som vuxit upp med musiker som Pete Seeger, Leadbelly, Ramblin´Jack Elliott och andra som flitiga gäster i hemmet.

Han har uppträtt med Bob Dylan, Joan Baez och Phil Ochs, träffat Allen Ginsberg och alla de andra i 60-talets radikala USA.

Föreningen Popgeni anknyter till dåtidens scener och har bjudit in Peter Lucas Erixon till att göra ett framträdande tillsammans med Guthrie i Gamla Kyrkan på kvällen den 27 januari.

------------------------------

Här kan du läsa mer om Vinterfestivalen