Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Abrahamsson

Vår far Arne Abrahamsson avled 31 oktober i sitt boende på Mobacka sjukhem, Solliden. han blev 95 år.

Arne föddes och växte upp i Överbyn, Marieby, där föräldrarna drev jordbruk i det egna hemmanet. Redan som tonåring tog han värvning vid Jämtlands fältjägarregemente och kom sedan att fortsätta där tills han pensionerades som kapten.

1944 gifte han sig med jämngamla Hildur Selander från Öd, Marieby. De fick två söner och de levde tillsammans i Östersund fram till hennes bortgång 1991. Arnes stora intresse och engagemang låg i familjen, trädgårdsodling i torpet i Torvalla och att hålla kontakt med släkten, både genom stor omtanke om de levande och släktforskning om tidigare generationer. Som nybliven änkling gjorde han en resa helt på egen hand till släktingar i Seattle, USA, för att stärka banden till kusiner och deras barn.

Arne var även en ivrig sångare i Östersundskörens basstämma under flera decennier och var sekreterare i Jämtlands läns sångarförbud. Han var medlem i Jämtlands gille och Fältjägarnas kamratförening. Så länge benen bar deltog han gärna och ofta i pensionärsdanserna och fick som änkling på ålderns höst en kamratkrets som gav honom mycken glädje.

Samtidigt som vår far var en man med stor diskretion var han den som vågade. Han hade förmågan att komma med den oväntade repliken, det annorlunda uttrycket som gav skratt och värme, aldrig på bekostnad av någon, utan skratt som förenade. Hans påhittighet yttrade sig även i hans ständigt finurliga reparationer och konstruktioner av allehanda slag, många gånger till barnbarnens förtjusning. * Arne var en stor tillgång för familj och släktingar genom sin vilja och förmåga att hjälpa till med allehanda praktiska göromål både vid husbyggen, renoveringar och fastighetsunderhåll. På sin fritid genomgick han både en företagsekonomutbildning och kurs i hustimring.

Vår pappa kunde kombinera den traditionella mansrollen med att lågmält göra det ickekonventionella. Det sista året som militär kombinerade han sitt arbete med att vara dagpappa på halvtid åt sitt barnbarn som var i spädbarnsåldern. När han blev änkling vid 75 års ålder började han direkt att utveckla sin kok- och bakkonst, och ända tills de sista dagarna på Mobacka sjukhem försökte han att sköta sin egen tvätt, sittande i rullstol.

Vi har av hans vänner, arbetskamrater och grannar alltid blivit påminda om Arnes omtänksamhet och fina humor. Det är så vi kommer att minnas honom som far.

Sönerna Bengt och Erik