Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arnes deckare tar vägen över Offerdal

Vedspisen knastrar hemtrevligt i det vitmålade lilla köket.

Genom fönstret slår höstsolen in varma strålar trots den för dagen klara och kalla luften uppe i Offerdal, det är inte många grader utanför. Så Arne Svensson lägger in några pinnar extra.

På köksbordet ligger hans lilla pocket där det skånska höghuset "Turning Torso" sträcker sig upp mot himlen invid titeln "Den skållade mannen - en kriminalroman".

– Jag hade en idé och började mest på kul. Så växte historien ut och slutligen bestämde jag mig för att ge ut den. Min debut som romanförfattare, ler han sitt blida leende.

Arne Svensson är ursprungligen från Sundsvall men har också ett förflutet som journalist på Länstidningen i Östersund, där han var både reporter och redigerare i något decennium.

Efter ett par år som frilans här flyttade han och hustrun till Uppland där de bor efter Arnes pensionering, men huset i Offerdal har de kvar. Och hans berättelse tar sig på slingriga väga också upp hit till Jämtland.

– Det är kul att beskriva platser man vistats i, utan att det blir alltför mycket känsla av nyckelroman, för bokens handling är ju helt uppdiktad.

Men ond bråd död handlar det förstås om - och ett offer som är skållat, så som titeln varslar om.

Huvudpersonen heter Bo Strömliden och jobbar på länskriminalen i Malmö, en ort där Arne också vistats en del. Men historien letar sig förstås bakåt i tiden, samtidigt som Strömliden också dras in i den verkliga och pågående utredningen om serieskytten i Malmö.

– Jag använder gärna autentiska händelser som bakgrund, men min story är uppdiktad.

Arne nämner några detaljer som gör att man kan ana strukturen i bokens intrig, men jag tror vi utelämnar de ledtrådarna här, så ingen läsare känner sig skriven på näsan.

– Jag har också konsulterat bekanta som gett råd och synpunkter på det rent polisiära, så jag inte ska hamna snett. Mycket att fundera på, ler Arne.

Boken ger han ut på det lilla Recito som i praktiken är print-on-demand, dvs böckerna trycks upp i den takt som det finns efterfrågan, själv har Arne låtit trycka ett par hundra än så länge:

– Det har gått över förväntan.

Och du har redan nya böcker på gång?

– Idéer har jag självklart, och jag har skrivit en del på en ny bok, men nu ska vi fokusera på den här boken.