Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arrangörerna inför årets Storsjöyra: "Det är fullt ös i Yranfabriken!"

Förberedelserna inför årets festival är i full gång och allting ska sitta in i minsta detalj. Andrea Wiktorsson, artistbokare och Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig har en hel del att göra. Nästa fredag drar det igång.

Läs mer: Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 1: "Fick köra BB Kings kavaj i taxi från Arlanda"

Det är två ganska jäktade arrangörer som möter upp på kansliet vid Prästgatan i Östersund. Med bara en vecka kvar till startskottet för den 31:a upplagan av Storsjöyran i nuvarande form är det mycket pusselbitar som måste falla på plats.

– Ja, det är mycket detaljer nu, säger Stefan Kauppi, som tidigare haft hand om artistbokningar, numera ansvarig för bland annat säkerheten och produktionen.

– Det är en hel del information som ska ut, både till folk som jobbar för oss på fältet men också till artister och leverantörer.

– Ja, man känner sig som en bläckfisk med åtta armar. Det är verkligen full fart i yranfabriken, säger Andréa Wiktorsson, artistansvarig för festivalen.

Det mesta av arbetet är dock redan avklarat sedan innan. Artisterna är bokade och schemat är färdigt sedan länge. Årets festival har dragplåster som bland annat Van Morrison, Lars Winnerbäck, W.A.S.P, Otto Knows och Dada Life. Andréa Wiktorsson berättar att arbetet inför särskilt de två sistnämnda artisternas shower krävt lite extra planering.

– Det är extremt tekniska lösningar i år, med laser och ledskärmar. Det sticker ut lite.

– Ja, det kommer bli mer av en upplevelse för ögat än tidigare, säger Stefan Kauppi.

Årets festival har flera nyheter och till skillnad från tidigare år har man något färre musikakter, vilket är en medveten strategi från arrangörerna.

– Det handlar om att möta de stora, internationella artisterna för att få ett mer kärnfullt program, säger Andréa Wiktorsson.

– Fler och fler festivaler har ju gått i från de långa programmen, folk har inte samma tid längre.

– Men vi har samma artistbudget som förut, säger Stefan Kauppi.

– Ser man till hela yranveckan så är det den största satsningen vi gjort, med alla evenemang som sker kring själva festivalen, säger Andréa Wiktorsson.

Förutom tivolit arrangeras bland annat filmvisning på stortorget, konstutsällningar med bland annat Henry Diltz, internationell rockfotograf som ställer ut en psykedelisk affischsamling med pop-art från 60- och 70-talet, jättelika frågesporter, workshops med mera innan själva musikfestivalen drar igång.

Av totalt 42 akter på årets festival är 21 manliga och 17 kvinnliga. Fyra konstellationer har en blandning bland könen.

Hur mycket tänker ni på att boka jämställt?

– Det är klart att det är viktigt att ha ett så balanserat program som möjligt. Samtidigt är det lättare för oss som är en bredare festival än de lite mer nischade, som Sweden Rock till exempel, att boka kvinnligt. De har inte samma möjlighet eftersom att det helt enkelt inte finns lika många kvinnliga artister inom den genren, säger Andréa Wiktorsson och fortsätter:

– Det är mycket upp till produktionsbolagen också. Ställer de upp bokningsförslag som är till 70 procent män blir det svårt för en arrangör. Det finns flera faktorer som spelar in.

Något uttalat mål för antalet besökare inför årets festival har ingen av dem, däremot finns det vissa artister som de tror kan bli något alldeles extra.

– Kjellsorterat blir speciellt. Det är något som är unikt som vi skapat själv, säger Stefan Kauppi.

Kjellsorterat består av delar av Sveriges artistelit som slår sig samman för att hylla den jämtländske musikikonen Kjell Höglund.

– Lars Winnerbäck, Annika Norlin, Melissa Horn, Stefan Sundtröm, Ellen Sundberg är bland annat med och spelar. Sen har vi ett husband härifrån länet som repat in låtarna och ska köra, säger Stefan Kauppi.

– Jag ser väldigt mycket fram emot Vintage Trouble. Alla som blev golvade av Rival Sons spelning för några år sedan lär gilla dem. De är kända för att vara ett grymt liveband, säger Andréa Wiktorsson.

Trots stress och mycket jobb – arrangörerna ser fram emot nästa veckas festligheter.

– Jag tycker vi har ett enormt stabilt och spännande program. Det är en jättepositiv känsla, avslutar Andréa Wiktorsson.

Läs mer: Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 1: "Fick köra BB Kings kavaj i taxi från Arlanda"

------------------------------------------------------------------

Stefan och Andréa pratar mer om...

Roliga riders genom åren: – Iggy Pops rider var ju jävligt konstig, men samtidigt rolig. Det stod något i stil med ”Ni har bokat Iggy Pop, det betyder att ni antingen har väldigt god smak eller är dumma i huvudet”, haha. Han skulle bland annat ha dvärgar i logen. Vi löste det med att ställa dit trädgårdstomtar i stället, säger Stefan Kauppi.

– Det var ett hårdrocksband som ville ha sex rena kalsonger i sin loge efter en spelning, det var lite udda, säger Andréa Wiktorsson.

Van Morrison:

– Det är inte första gången vi försöker boka honom så att den gick in känns ju verkligen skoj, särskilt med tanke på att den är sverigeexklusiv. Det man vet med sig är att han fortfarande är så jävla bra live, för en del artister tappar ju genom åren. Van Morrison tillhör några få som inte gör det, som Dylan och Springsteen. Det är en drömbokning, säger Stefan Kauppi.

– Det är rätt impnoerande när man ser hans låtkatalog. Till och med de som säger att han inte vet vem han är fattar ju direkt när de hör låtarna, säger Andréa Wiktorsson.

Presidenttalet:

– Det sägs att det händer något på Stortorget vid midnatt nästa lördag, säger Stefan Kauppi.

– En entré av något slag... men berättar jag det måste jag döda dig, haha, säger han och tillägger:

– Han (Ewert Ljusberg, Republiken Jämtlands President) är väldigt peppad. Det är han varje år, men det har hänt saker och ting runt om i världen på slutet och han lägger mycket fokus på det han säger, att det ska vara genomtänkt.