Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artiragazzi på jakt efter ett galleri

Sju unga och icke etablerade konstnärer vill visa sin konst.
Men de har ingen lokal. Fast från och med fredagen och ett halvår framåt har de fått låna väggarna på Jamtlis café.

  kallar sig de hittills sju medlemmarna i ungdomssektionen till länets konstförening (JLK) – italienska för Konstens Unga.

– Det är nästan ekonomiskt omöjligt som ny och icke etablerad att ställa ut på ett etablerat galleri, för de behöver ta ut hyra och vi vet ju inte om vi säljer något alls, säger Kristina Strömgren.

Så när Jamtlis konstpedagog Kajsa-Tuva Werner tryckte upp några hundra flygblad fick hon snabbt svar. Och snart fanns de sju som nu bildat :

– Jag ville ge dem möjligheter, men utan att styra. De måste själva få formera sig och göra sina egna val.

Och det har gruppen gjort i stort samförstånd:

– Vi kommer först att ha den gemensamma utställning som öppnar nu, sedan kommer vi att ha varsina separata utställningar under sommaren och i höst avslutar vi med en gemensam igen, berättar Christoffer Svensson.

De har inget gemensamt tema nu, var och en visar det de vill.

– Det anknyter i så fall till Jamtlis kommande utställning om kopierad konst, som heter Världens Bästa konst, berättar Kristina.

Några i gruppen går redan på konstskolan på Härke, en del kände varandra sedan tidigare.

– Men vi är öppna för nya medlemmar, också äldre och även den som bara är allmänt konstintresserad är välkommen, man behöver inte vara aktiv konstnär.

I går var det full aktivitet när all konst skulle komma på plats. Och vid ett cafébord för sig satt JLK:s ordförande Görel Stephanson och mös ikapp med Kajsa-Tuva Werner och Jamtlis Jeanette Wahl:

– Det här känns jättebra. Vi har kunnat hjälpa unga nya konstnärer till en plattform, det är precis vad vi ville åstadkomma.

Dessutom har de unga konstnärerna hunnit få korn på en tänkbar gallerilokal på stan och har ett preliminärt hyreskontrakt klart:

– Om det går i lås tänker vi bjuda in också andra icke etablerade att ställa ut där, säger Christoffer Svensson.