Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisteliten hyllar en lycklig Kjell Höglund under Yran: ”Jag och min fru tänkte ta oss dit”

På lördag hyllas Kjell Höglund av namn som Lars Winnerbäck och Melissa Horn på Storsjöyran i Östersund.
I en sällsynt intervju förklarar den skygge artisten att han känner sig djupt hedrad. Men alla som hoppas på en comeback kan sluta drömma.

Tekniskt sett är han inte mycket till sångare. Rösten är tunn och liksom prövar sig fram. Men hans uttryck är så djupt personligt och hans texter så bitterljuva att han med tiden har blivit en genuint älskad artist. Den vemodiga klassikern ”Man vänjer sig" är så svensk att den skulle kunna fungera som en alternativ nationalsång.

Själv blir Kjell Höglund märkbart rörd när hans hängivna beundrare kommer på tal. Han skrattar generat när han får frågan vad gör med all kärlek.

– Större delen av mitt liv har jag haft en mycket begränsad publik. Det är först på senare år som det har blivit en del väsen kring mig. Men det är väldigt roligt, säger han till TT över telefon.

Han förklarar att han är djupt hedrad över den stundande hyllningskonserten.

– Jag och min fru tänkte faktiskt ta oss dit.

På 00-talet tystnade plötsligt Kjell Höglund, mitt i en framgångsrik karriär. Rykten hävdade att han hade supit sig vilse i livet. Men i radiodokumentären “Ett liv är kort" presenterades den verkliga förklaringen. Han hade drabbats av epilepsi. Avgörande var också att han hade kommit till insikt om att han uträttat det han skulle, att han var färdig.

Trots att vänner som Lars Winnerbäck, som han tidigare turnerat med, nu ställer sig på scenen känner han ingen som helst längtan tillbaka till artisteriet.

– Nu blir det inget mer. Det är inte så konstigt egentligen. Inom andra jobb så pensionerar du dig.

Det verkar som att många har svårt att acceptera det?

– Ja, faktiskt. Jag har upptäckt att det verkar finnas något tabubelagt i att säga att man är färdig som artist.

Det låter ändå rätt ljuvligt, att få vara nöjd med det man har åstadkommit.

– Det är precis så det är. Det är så många som går omkring och känner att deras liv är ofullständiga, så jag är mycket tacksam.

Vilka av dina låtar är du mest nöjd med?

– Man får en idé. Sedan håller man på och joxar tills man inser att det inte blir bättre än såhär. Därför är jag så att säga nöjd med allt jag gör i det ögonblick jag gör det. Sedan tänker jag inte så mycket mer på det.

Ägnar du dig åt någon form av konstnärlig verksamhet i dag?

– Nä..., säger han kort och tystnar en stund.

– Låter det sorgligt?

De som gillar det du gör tycker nog det.

– För mig är det underbart. Jag förstår att det är tråkigt för de som råkar gilla min musik. Fast det kan jag inte göra något åt. Det är tomt i påsen.

Känner du något slags skyldighet mot dina beundrare?

– Det kanske låter oförskämt, men nej. Det är jättetrevligt med band som Rollling Stones som håller på i all evighet. Men jag är tydligen felkonstruerad på något sätt.

I bakgrunden hörs Kjells hustru Clary. De gifte sig 2012 och står varandra mycket nära. Inte minst för att hennes tidigare man och Kjells tidigare hustru dog i cancer.

– Nu ropar hon att gamla gubbar ska lägga av. Hon är klok hon, säger han och skrattar länge och lyckligt. (TT)

Fakta: Kjell Höglund

Född: 1945 i Östersund.

Bakgrund: Pressade debutskivan "Undran" 1971 på egen hand eftersom inget skivbolag var intresserat. Med tiden fick han skivkontrakt och gav ut flera skivor med filosofiskt reflekterande texter.

Genombrott: Det publika genombrottet kom i början av 90-talet då låtar som "En stor stark" och en nyinspelning av "Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför" blev stora hits. 1992 nominerades han till en Grammis.

Privatliv: 2008 drabbades Kjell Höglund av ett epilepsi-anfall strax före en konsert och fördes till sjukhus. Han bestämde sig då för att sluta uppträda. Han ansåg sig då också vara färdig som artist. Höglund lever i dag ett stilla liv i Västerås tillsammans med sin fru Clary. De gifte sig 2012.

Aktuell: Under rubriken "Kjellsorterat" arrangeras en hyllningskonsert till Höglund på Storsjöyran på lördag. Bland de medverkande artisterna märks Lars Winnerbäck, Melissa Horn och hennes mamma Maritza Horn, Stefan Sundström och Annika Norlin.