Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisterna som är klara för kulturgalan

Från dödsmetall till folkmusik, från rap till klassiskt. Nu är programmet nästan klart för "Startskott!", galan som ska få Östersunds kommun att inse att staden behöver ett kulturhus.

– Responsen har varit enorm, många har hört av sig och vår uppgift nu är att göra ett så brett utbud som möjligt, säger Björn Höglund, en av de fyra kulturarbetare som tagit initiativet till "Startskott!".

Drygt 30 akter kommer att uppträda på galan som går av stapeln på Gamla Teatern 22 maj. Hela huset kommer att användas till olika former av kulturyttringar, på stora scenen kommer artister att spela samtidigt som fotografer, poeter och konstnärer kommer att visa upp sig på andra ställen.

Flera akter kommer att tillkomma under de cirka två månader som är kvar tills det är dags för gala, men redan nu ser arrangörerna att det börjar bli ont om plats.

– Det är ett otäckt lyxproblem att måsta säga nej till folk som vill vara med, men vi ska hinna med också, säger Martin Kjellerstedt, även han en av de som tagit initiativet till "Startskott!".

Sedan han, Björn Höglund, Jens Ganman och Katarina Åhlén i slutet av januari gick ut med idén att arrangera en stödgala för att få till ett nytt konsert- och kulturhus i Östersund har intresset från både politikerhåll, allmänhet och andra kulturarbetare eskalerat. Planen är att de som besöker galan ska betala en krona i inträde, en symbolisk summa som dagen efter ska överlämnas till kommunen som en grundplåt till ett kulturhus.

– Klockan 13.00 på måndagen står vi på trappan, då får vi se om de skickar ut någon vaktmästare som tar emot oss, säger Björn Höglund skämtsamt.

Cirka 700 personer kan få plats i Gamla Teaterns stora salong samtidigt. För en krona kommer de kunna se artister som Duo Gelland, Bedroom Eyes, Reseda, Abjeez, Aeon, Blue Mountain boys, Micke Mojo, Angelika Lindahl, Peter Mellgren och Anna-Maria Hallgarn. Den sistnämnda kommer att åka direkt från musikalen Hair i Stockholm för att medverka i "Startskott!" hemma i Östersund några timmar senare.

Alla artister, samt de som arbetar med ljud, ljus och allt annat som ska till för att göra en stor gala, ställer upp ideellt.

Där ingår även Anna Brandt och Camilla Karlsson från Las Divas, som för kvällen i ära ikläder sig rollerna som konferencierer.

– Det är en stor ära att ha blivit tillfrågade, det är kul att få vara med och bidra, säger Camilla Karlsson.

– Vi ska försöka vara lite mindre diviga än vad vi är normalt, säger Anna Brandt.

Arrangörerna är säkra på att "Startskott!" kommer bli en så stor publiksuccé att de kommer att få be folk vända i dörren.

– Tänk om vi ändå hade haft ett stort kulturhus, vad många som hade kunnat komma då, säger Björn Höglund.