Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsarna med chanseri bägge stafettloppen

När SM på skidor inleds torsdag förmiddag är det nionde gången med Umeå som arrangör. Programmet är komprimerat. Här körs intensivt i dagarna fyra men våra aktuella OS-resenärer tävlar utifrån helt individuella upplägg. Ingen kör alla distanser utan de aktiva blandar och ger i allt från skiathlon, stafett, klassisk distans och sprint.

En knapp månad före OS är våra landslagsåkare mitt inne i sina förberedelser för Sotji. Det här får återverkningar för ett SM, som visserligen lär få se de flesta OS-uttagna runt spåren på gamla T3. Men rena sprintspecialister kan åka stafett och kanske en klassisk distans för att stå över sitt specialgebit medan andra trycker på med tre av fyra tävlingar.

– Det är avhängigt i vilken uppladdningsfas den aktive befinner sig. Hur det är med hälsan eller om några känner sig slitna. Tiden när alla körde rubb och stubb på SM är förbi och speciellt under ett mästerskap som avgörs så kort tid före ett vinter-OS, säger förbundskapten Rikard Grip, som inte ens han har stenkoll på läget bland de OS-uttagna.

Men han ger oss ändå en fingervisning om hur det kan se ut i SM-spåren.

– Jag vet att Teodor Peterson kör stafett och sprint. Daniel Richardsson tävlar de tre första dagarna, (avstår sprint). Hur Emil Jönsson gör är jag mer osäker på, men han ska i vart fall köra någon eller några distanser. Bland damerna står både Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson över sina specialgebit, sprint, men kör i stället stafett och 10 kilometer klassiskt. Charlotte Kalla går ut i både skiathlon, stafett och över den klassiska distansen, berättar Rikard Grip.

Vad ska vi då förvänta oss för länets del under detta minst sagt intensiva SM? Ja Åsarnas båda stafettlag bör förstås vara med i toppstriden, där inte minst herrarna som alltid är ett medaljhopp även om Johan Olsson inte är i tävlingsdugligt skick. Men en trio med Lars Nelson, Teodor Peterson och Tiio Söderhielm går inte av för hackor den heller.

Här blir dock Hudiksvall favorit om alla i trion Jörgen Brink, Daniel Richardsson och Anders Södergren står på friska ben.

Piteå Elit får bära motsvarande favoritskap på damsidan. Charlotte Kalla, Mia Eriksson och Magdalena Pajala är en gångbar trio. Mot dessa kan Åsarna mönstra Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Hanna Eriksson – väldigt starka kort de också, även om två av Åsarnas åkare som bekant är bäst i sprint. Men Ida Ingemarsdotter brukar kunna späka sig som få i sådana här sammanhang även över fem kilometer.

På damsidans individuella distanser blir Charlotte Kalla storfavorit medan det är svårare att utkristallisera vilken som kan bli veckans SM-kung.

Umeå har alltså arrangerat SM på skidor hela åtta gånger tidigare, med start 1931. Kanske skulle man kunna tro att Jämtlands länsklubbar firat stora triumfer i björkarnas stad genom 1900-talet, men statistiken talar ett delvis annat språk.

Senast 2001 vann Mathias Fredriksson, Häggenås, och Antonina Ordina, Brunflo, SM-veckans långlopp. Men innan dess var det tunnsått med SM-segrar till länet i Umeå. Annika Evaldsson, Brunflo, vann 1996, men före det hade ingen tagit ett individuellt guld sedan Alfred Håsjö Dahlqvists dubbel 1941.