Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsarnaåkare missar VM-festen

Åsarnaåkaren Hanna Erikson har ådragit sig en stressfraktur.
Skadan tvingar landslagsåkaren till rehab i tre till sex månader, vilket gör att hon missar VM.
– Det känns som en mardröm, säger Hanna Erikson.

Annons

I dag inleder längdlandslaget sitt sista träningsläger i Bruksvallarna innan säsongspremiären 21–23 november.

På grund av det milda vädret har det varit lite tveksamt om lägret skulle gå att genomföras, men redan i går var det full fart i spåren på en slinga konstsnö på mellan tre och fem kilometer.

Landslagsåkarna har tränat för fullt sedan i maj och är nu i en övergångsfas mot tävlingssäsongen. Inför säsongspremiären i Bruksvallarna ska åkarna fintrimma form, åkteknik och material.

Men det positiva beskedet att träningslägret kan hållas som planerat grusas av en dyster nyhet. Av de 18 landslagsåkarna saknas Hanna Erikson.

Anledningen är att hon ådragit sig en stressfraktur i ryggen. En stressfraktur kan uppstå när man belastar kroppen för hårt eller tränar för mycket, och innebär att små sprickor bildas i benet. En stressfraktur uppstår normalt plötsligt efter en längre tids överbelastning.

– Hanna måste vila från träning. Rehabiliteringen kan ta allt ifrån tre till sex månader, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson i ett pressmeddelande.

VM i Falun avgörs om bara drygt tre månader. Att Hanna Erikson, som är uppväxt i dalametropolen, skulle kunna tävla där är nu väldigt osannolikt.

För Hanna Erikson, som vann Oberhofs sprint i Tour de Ski förra säsongen, är det naturligtvis ett hårt slag:

– Det känns som en mardröm och jag är jätteledsen, speciellt när vi har hemma VM i Falun i februari som jag hade sett fram emot. Hade även sett fram emot att åka SM i Örebro eftersom jag är född där, säger hon och fortsätter:

– Nu får jag i stället fokusera på rehabträning för att komma tillbaka så snart som möjligt. Jag känner mig trygg i min rehabplan och jobbar för att komma stärkt ur denna skada.

Förbundskapten Rickard Grip är inne på samma spår:

– Vi kommer givetvis att stötta Hanna med de resurser vi har till förfogande för att hon ska få en bra rehabilitering. Hanna är ung och har framtiden för sig när hon blivit kvitt skadan, säger Rikard Grip i pressmeddelandet.