Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling får fortsätta som riksdagsledamot

Per Åsling (C) får fortsätta som riksdagsledamot. Men det blev inte mer stor marginal gentemot Sverigedemokraterna. Centerpartiet hade endast 285 röster fler än SD.

Annons

Det stod tidigt på söndagskvällen klart att det var långt ifrån säkert att Centerpartiet skulle få behålla länets ena riksdagsmandat. Sverigedemokraterna såg tidvis ut att ta det mandatet. Men när rösträkningen avslutats på söndagsnatten så hade C fått 287 röster fler än SD.

Kvar i vågskålen låg då förtidsröster som inte hunnit fram till vallokalerna i tid, utlandsröster och de röster som lämnats in i en annan kommun än där väljaren har sin vallokal. Det handlade om närmare 2 500 röster.

Enligt det slutgiltiga resultatet tog SD in 24 röster på C:s försprång. Men det räckte in till så Per Åsling fick mandat att sitta kvar som centerpartistisk ledamot i riksdagen.

– Jag är tacksam för att jag får möjlighet att jobba vidare i riksdagen. Jag känner mig motiverad att fortsätta jobba med länets frågor från en riksdagsposition, säger Per Åsling.

• Det var väldigt nära att du förlorade din riksdagsplats. Hade du förväntat dig det?

– Jag har aldrig spekulerat om resultatet utan jag har kandiderat. Och nu har jag fått väljarnas stöd, säger Per Åsling.